Gruvan i Pajala Foto: TT

Stopp för gruvan i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Northland, som driver en järnmalmsgruva utanför Pajala, stoppar all verksamhet på obestämd tid, enligt ett pressmeddelande.

Orsaken är Northlands ”extremt ansträngda likviditet”.

De flesta anställda sägs upp.

”Med tanke på det extremt utmanande marknadsklimatet är styrelsens beslut att stoppa verksamheten i detta skede det enda sättet att undvika konkurs, detta innebär beklagligt nog att många skickliga och engagerade medarbetare måste lämna bolaget,” skriver Northlands vd Johan Balck i en kommentar.

Förhandlingar med facket har inletts.

Enligt Northland har styrelsen begärt att ägarna av Super Senior Bridge Bond (”SSBB”) frigör medel som för närvarande finns deponerade hos fordringsägare, något man inte fått stöd för.

Styrelsen har därför beslutat att stoppa verksamheten på ”ett kontrollerat sätt”. Northland avser att leverera den järnmalm som redan är producerad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.