Ulf Kristersson riktar hård kritik mot statsminister Stefan Löfven (S) efter dennes känga mot Nyamko Sabuni (L). Foto: TT

Kristersson: Hyckleri som saknar motstycke

Uppdaterad
Publicerad

Moderatledaren Ulf Kristersson går till hårt angrepp mot Stefan Löfven (S). Detta efter statsministerns uttalande om att Liberalernas nya vägval riskerar att föra Sverige i en icke-demokratisk riktning.

– Det är ett hyckleri som saknar motstycke i svensk historia, säger Ulf Kristersson.

I söndags röstade Liberalernas partiråd för att sikta på en borgerlig regering som kan söka stöd hos alla partier, inklusive Sverigedemokraterna. I en intervju i DN säger Stefan Löfven att beslutet är förvånande och menar att valet riskerar att föra Sverige i en icke-demokratisk riktning. 

Moderatledaren Ulf Kristersson kallar uttalandet häpnadsväckande. 

– Förutom att jag tycker det är ett sanslöst hyckleri i och med att de själva inte skulle tveka ett ögonblick att ta stöd av Sverigedemokraterna om det hade passat deras syfte, så tycker jag att det är rent ovärdigt att antyda att politiska meningsmotståndare hotar demokratin för att man inte vill ha en socialdemokratisk regering, säger Kristersson.

Kristersson: När S får stöd av SD ser de inga problem

Enligt Moderatledaren finns det flera exempel på frågor där Socialdemokraterna fått Sverigedemokratiskt stöd.

– När han ville ha igenom sin skattepolitik så tog de stöd av Sverigedemokraterna under den borgerliga regeringen. När de fick Sverigedemokraternas stöd i försvarsberedningen hade de inga problem med det heller, säger Kristersson:

– När vi säger att vi är bereda att göra upp med partier i frågor där vi tycker likadant säger statsministern att det är ett hot mot den liberala demokratin. Det är ett hyckleri som saknar motstycke i svensk historia skulle jag vilja säga.

Sabuni: Kommer gå till val på vår egen politik

I Expressen försvarar Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vägvalet. Enligt henne handlar Stefan Löfvens uttalande om att flytta fokus från hans eget partis misslyckande och politiska löften.

– Han talar inte för det bästa för svenska folket, han talar utifrån sitt eget partis intresse. Men Liberalerna kommer inte medverka till ett evigt socialdemokratiskt maktinnehav. Vi kommer gå till val på vår egen politik och vi tror att det är en borgerlig regering som är bäst lämpad att ta tag i de samhällsproblem vi ser och vi är beredda att tala med alla folkvalda i riksdagen och vi kommer aldrig ge avkall på våra liberala grundvärden, säger Sabuni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.