Stefan Löfven är kritisk till L:s nya vägval. ”Förvånande”, säger han i en intervju med DN. Foto: TT

Löfven om Liberalernas nya vägval: ”Begriper inte”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas nya vägval riskerar att driva Sverige i en antidemokratisk riktning.

Det säger Stefan Löfven i en intervju med Dagens Nyheter.

– Det är förvånande att ett liberalt parti väljer en väg som kommer att innebära ett samarbete med ett antiliberalt parti, säger Löfven.

Under söndagen beslutade Liberalerna att gå till val med en borgerlig regering, även om det kräver stöd från Sverigedemokraterna.

Januariavtalet, som skapades just för att hålla Sverigedemokraterna borta, upphör under nästa år.

”Begriper inte”

Ett förvånande och svårbegripligt val, enligt statsminister Stefan Löfven.

– Jag har aldrig sagt att Kristersson, Ebba Busch eller Nyamko Sabuni inte är demokrater eller att de inte leder demokratiska partier. Men det förvånar mig att sådana partier kan kliva in i ett samarbete med ett icke-demokratiskt parti. Det begriper jag helt enkelt inte, säger han till Dagens Nyheter.

Riskerar att bli antidemokratiskt

Att L nu tagit ett steg närmare SD kommer att bidra till att Sverige drivs i en antidemokratisk riktning, menar Löfven.

– Självklart är det så. Man ska inte tro att SD kommer att sätta sig vid ett förhandlingsbord och säga att de inte har några synpunkter på sådana frågor. Titta hur det är i Svalöv nere i Skåne. Där får inte biblioteket berätta att man är hbtq-licensierat. Hur ska minoriteter i vårt land känna någon trygghet med den utvecklingen?

– Om du är sexuell minoritet eller folkminoritet och ett parti inte räknar dig som fullvärdig medborgare – hur ska du då känna trygghet? Det är klart att det krymper demokratin. Om man ska ge sig på folkbildningen och presstödet, då begränsar man demokratin.

”SD är ett rasistiskt parti”

Enligt L-ledaren Nyamko Sabuni är det orealistiskt att tro att man kan bilda en regering utan att samtala med vad hon kallar för ytterkantspartier.

Att SD har växt trots att de inte ingått i något regeringssamarbete är inte ett skäl att inkludera dem, anser Stefan Löfven.

– Stöd ska inte utgå från hur många procent man har utan från vad man står för. SD är ett rasistiskt parti som kommer ur nazismen. Läser man deras principprogram om folkstyre så förstår man att de har en annan uppfattning om vilka som bör och inte bör tillhöra folket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.