Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni efter att partirådet gått på hennes linje och röstat ja till att stötta ett borgerligt regeringsalternativ till nästa val. Ett beslut som nu lett till många avhopp. Foto: Henrik Montgomery, TT

Liberaler lämnar partiet efter SD-beskedet

Uppdaterad
Publicerad

Flera Liberaler meddelar att de lämnar partiet efter gårdagens beslut att sikta på en borgerlig regering med stöd av Sverigedemokraterna.

”Det blev inte som jag önskade”, skriver kulturutskottets ordförande Christer Nylander på Facebook, som är en av alla som nu meddelar att de kliver av.

Efter söndagens besked att Liberalerna är beredda att samarbeta med Sverigedemokraterna för att få till en borgerlig regering har flera namn inom partiekt valt att lämna.

Kulturutskottets ordförande Christer Nylander är en av dem.

”Det blev inte som jag önskade”, skriver skriver han på Facebook.

”Måste stå med rak rygg”

Peter Harich, kommunfullmäktigeledamot i Eskilstuna, väljer också han att kliva av. I ett inlägg på Facebook skriver Harich om beslutet:

”Jag måste stå med min rygg rak och säga att jag inte bidrar till att ett främlingsfientligt och nationalkonservativt parti, grundat i nazismen, får mer inflytande över landets riktning”.

”Känner sorgsenhet”

Även Stockholmsliberalen Abdukadir Salad Ali, som utsågs till Årets liberal 2020, lämnar partiet, skriver Ekot.

I ett SMS till Aftonbladet skriver han:

”Jag känner sorgsenhet över att man väljer att göra så här. Det är det jag känner just nu, sorg. Jag har lämnat partiet helt under gårdagen.”

”En handfull lämnar”

Gunnar Nordmark, som är ordförande för Liberalerna i Kronoberg, uppger för TT att en handfull medlemmar hittills har meddelat att de lämnar partiet till följd av söndagens besked. Själv stannar han dock kvar i partiet, även om han är kritisk till beslutet att sikta på en regering stödd av Sverigedemokraterna.

– Det är att de uppfattar att man släpper fram SD som gör att de vill lämna, säger han till TT.

Liberalernas ordförande på Gotland, Simon Härenstam, är också en av dem.

– Jag kommer inte stå i en partirörelse och argumentera för det här, säger han till P4 Gotland.

Abdukadir Salad Ali och Simon Härenstam har valt att lämna Liberalerna. Foto: SVY/SVT

Rätelse: I en tidigare version av stod det i en bildtext att Gunnar Nordmark valt att lämna partiet. Det stämmer inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.