”Det blev inte som jag önskade”, skriver Chister Nylander (L) på Facebook om Liberalernas vägval. Foto: Jessica Gow/TT

Efter Liberalernas beslut: Nylander ställer inte upp till omval

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av partistyrelsen vill att Liberalerna ska ingå i en borgerlig regering som kan söka stöd från SD efter nästa val. Det får kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) att leta efter nytt jobb.

Christer Nylanders besked kom på Facebook strax efter att det blivit klart att partiledaren Nyamko Sabunis linje – att Liberalerna ska arbeta för en borgerlig regering som kan ta stöd av SD – fått partiets medhåll.

”Det blev inte som jag önskade”, skriver Nylander på Facebook.

I kulturpolitiken har han länge varit en av de mest framträdande politikerna och sedan 2018 är han ordförande för kulturutskottet i riksdagen. Han är även Liberalernas andra vice ordförande.

”SD vill samla nationen”

Christer Nylander har sedan tidigare varit öppen med att han inte vill förhandla med Sverigedemokraterna.

– Jag vill använda kulturpolitiken till att människor ska kunna utveckla sin personlighet, överraskas, bilda sig och få ny kunskap. De (SD) vill använda den till att samla nationen och skapa medvetenhet hos svenska folket och allt vad de skriver i sina motioner, sa Christer Nylander till Kulturnyheterna under förra veckan.

Nu skriver han på Facebook att han efter valet 2022 kommer att ”jobba med sina värderingar på annat sätt än som riksdagsledamot”. Däremot kommer han att delta i kampanjen för liberal valframgång i nästa års valrörelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer