SVT:s Mats Knutson om varför Sabuni ställde in sin medverkan i Agenda. Foto: SVT / TT

Nyamko Sabuni ställer in medverkan i Agenda efter hårda tonläget

Uppdaterad
Publicerad

Efter det hårda tonläget som följt på dagens beslut från Liberalerna har Nyamko Sabuni ställt in sin medverkan i SVT:s Agenda.

– Det är naturligtvis tråkigt för både tittarna och oss att inte få höra den ytterst ansvariga, i ett historiskt skede för partiet, svara på frågor i ett längre sammanhang, säger David Oscarsson, redaktör för Agenda, till SVT Nyheter.

Liberalernas partiledare har varit inbokad att vara med i SVT:s samhällsprogram Agenda på söndagskvällen. Men efter dagens vägval i regeringsfrågan hoppar hon av kvällens program.

– Vi har haft Nyamko Sabuni inbokad i flera dagar men hon har meddelat att hon inte vill medverka då hon inte kommer att bidra till att föra den interna debatten externt. Hon tycker att tonläget är högt och vill inte bidra ytterligare till det, säger Agendas redaktör David Oscarsson.

– Hon öppnade dock för att komma om vi inte intervjuade interna kritiker i partiet efter att hon hade varit med, men det kunde vi inte gå med på.

Intern splittring och kritik

Det var starka känslor, diskussioner och bitvis hårda tongångar under Liberalernas partiråd tidigare på söndagen, där beslut fattades med en övervägande majoritet (59-31) till fördel för partistyrelsens förslag, om att verkar för en borgerlig regering som kan söka stöd även hos Sverigedemokraterna.

Efteråt har flera sedan tidigare kritiska liberaler uttryckt sin besvikelse, däribland hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm Anna Starbrink.

– Jag hade hoppats att vi skulle säga tydligt nej till samarbete med SD. Men då får vi arbeta tillsammans för att läka ihop partiet, för det var väldigt stor splittring på mötet, säger hon till SVT Nyheter.

Partisekreteraren kliver in

I stället för Nyamko Sabuni kommer Liberalernas partisekreterare Juno Blom att vara med i kvällens program.

– Rent praktiskt blir det inte några stora förändringar för oss eftersom vi kan ställa delvis samma frågor till partisekreteraren, om partisplittringen och hur man ska tolka det beslut som fattats i dag, om att öppna för att ta stöd av SD under vissa förutsättningar, säger Agendas David Oscarsson.

– Men det är naturligtvis tråkigt för både tittarna och oss att inte få höra den ytterst ansvariga, i ett historiskt skede för partiet, svara på frågor i ett längre sammanhang.

Även Anna Starbrink och Christer Nylander, riksdagsledamot och andre vice ordförande, medverkar. Nylander har efter dagens beslut bestämt sig för att inte kandidera till riksdagsvalet 2022, något han meddelade under kvällen via Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.