De röstade emot partistyrelsen: ”Det är en besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna har med stor marginal röstat fram en linje som innebär att partiet kan samarbeta med SD för att kunna ingå i en framtida borgerlig regering. Partiledaren Nyamko Sabuni säger att hon känner sig stolt över beslutet, men flera av medlemmarna är besvikna.

Riksdagsledamoten Christer Nylander (L) meddelar att han inte kommer att ställa upp för omval i valrörelsen 2022.

Gemensamt i partiet är att man vill ha en borgerlig regering. Sidan som varit emot partistyrelsens linje ville dock att man skulle ta stöd från Miljöpartiet istället för Sverigedemokraterna.

– Hade det inte räckt ville man gå i opposition. Det viktigaste var att inte öppna dörren för SD, förklarade Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator, i SVT:s sändning.

Anna Starbrink, gruppledare för Liberalerna i Region Stockholm, är besviken på resultatet som visade en övervägande majoritet (59-31) till fördel för partistyrelsens förslag.

– Det är en besvikelse. Jag hade hoppats att vi skulle säga tydligt nej till samarbete med SD. Men då får vi arbeta tillsammans för att läka ihop partiet, för det var väldigt stor splittring på mötet, säger hon till SVT.

Hur ska ni ena partiet?

– Det kommer krävas rätt mycket arbete. Jag tycker att det är tråkigt att partiledningen inte visade intresse för att enas trots att det fanns kompromisser på bordet.

Tungt namn kandiderar inte

Christer Nylander, riksdagsledamot och tidigare gruppchef för Liberalerna i riksdagen, skriver i ett långt inlägg på Facebook att det inte blev som han önskade sig och att han därför beslutat att inte kandidera till riksdagsvalet 2022.

”Jag har i de senaste valrörelserna sett det som en viktig uppgift (utöver att driva sakpolitiska frågor) att vara en röst för liberalt sinnade människor, i min valkrets och i andra delar av landet, som är oroade över att Sverigedemokraterna ska få mer makt”, skriver Nylander och fortsätter:

”Den linjen tycker jag såklart också borde vara Liberalernas, därför ville jag inte att vi skulle öppna för att sitta i en minoritetsregering som blir beroende av SD.”

”Man får vara ledsen ett tag”

Pär Gustafsson (L), ordförande för kommunfullmäktige i Göteborg, tycker att man får vara ledsen en stund men att det förts en bra diskussion.

– Ibland vinner man och ibland förlorar man. Det är bara att gratulera partistyrelsen. Jag tycker vi haft en bra debatt och bra diskussion. Nu får man får vara ledsen och besviken ett tag men sedan behöver vi gå enade framåt. Vi har mycket att göra, säger Pär Gustafsson.

Alla ville de komma fram till ett beslut och ett beslut blev det.

– Det är skönt med ett beslut. Det är ett nytt läge nu och då får vi utgå från det, säger Christer Nylander (L) som var emot partistyrelsens förslag.

Tilläggsyrkande avslogs

Ett tilläggsyrkande lades fram ifall partistyrelsen skulle vinna, som förtydligade att L inte skulle förhandla budget med ytterkantspartier. Tilläggsyrkandet röstades dock ned.

– Jag vädjade om att det hade varit bra för att ena partiet, men det man menade från partistyrelsens sida var att det redan ingick i deras förslag. Men vi var många som inte tyckte det var tillräckligt tydligt. Hade förslaget bifallits hade vi haft ett mer enat parti redan nu, säger Anna-Lena Johansson, ordförande för partiet i Stockholms län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.