Kristersson backar om sjukförsäkring

Publicerad

Nu backar socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) och ställer sig bakom beslutet om återgång till de gamla reglerna i sjukförsäkringen om hur arbetsförmågan ska prövas efter 180 dagars sjukskrivning.

”Nu tar vi ett steg tillbaka och sedan två steg framåt på vägen mot en bättre sjukförsäkring”, skriver Kristersson på DN Debatt.
Samtidigt föreslår regeringen att ett nytt arbetsförmågebegrepp bör införas i lagstiftningen 2013.

-Det är bra att regeringen, efter hård press, nu backar. Det betyder mycket för dem som drabbas av reglerna, säger MP:s gruppledare i riksdagen, Gunvor G Ericson, till TT.

Hon hoppas nu att arbetet med att ta fram nya regler för att bedöma människors arbetsförmåga blir brett och inkluderar både oppositionen och arbetsmarknadens parter.

”Svåra är att göra rätt bedömning”
Riksdagen beslutade två gånger under 2011 om att sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas efter 180 dagar, enligt de gamla reglerna. Kristersson gav i februari 2012 beskedet att han inte tänkte lägga någon sådan proposition, vilket fick oppositionen att hota med en misstroendeförklaring mot honom.

Men nu backar han alltså och på torsdagen kommer regeringen avisera en omedelbar proposition till riksdagen där man föreslår en lagändring om återgång till de gamla reglerna.

Samtidigt vill han ändra reglerna och införa ett nytt sätt att bedöma människors arbetsförmåga.

”Det riktigt svåra är att göra rätt bedömning av själva arbetsförmågan i varje enskilt fall”, skriver Kristersson, som efterfrågar en mer kvalificerad och mer individuell bedömning av sjukskrivnas arbetsförmåga.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer