Kristersson: “Det kommer för många till Sverige just nu”

Publicerad

Moderaterna säger att antalet asylsökande behöver minska. Men en siffra på hur många asylsökande Sverige kan ta emot just nu kan partiledare Ulf Kristersson (M) inte svara på.
– Jag har ingen exakt siffra på hur många vi kan ta emot, men vi ska ha en stram migrationspolitik för att ta tag i de integrationsproblem vi har, säger Ulf Kristersson under SVT:s partiledarutfrågning.

I år räknar Migrationsverket med att det kommer 23 000 asylsökande till Sverige – för många, anser Ulf Kristersson.

– Det kommer för många till Sverige just nu om vi på allvar ska tunna ta tag i integrationsproblemen. Om integrationen fungerar dåligt, då är det uppenbart att det är ett problem att det kommer så många nya varje år, säger Kristersson.

Vill jobba förebyggande

Ulf Kristersson betonar att man vill behålla rådande migrationslagstiftning för att markera att det inte är enklare som asylsökande att komma in i Sverige än i andra EU-länder.

Partiledaren nämner i utfrågningen ett par konkreta förslag. Bland annat vill Moderaterna dra in på välfärdsförmåner för människor som befinner sig illegalt i Sverige. Man vill också ge polisen fler verktyg för att se till att de som ska lämna landet gör det.

– Det är sådana åtgärder som gör att vår politik tas på allvar. Om man vet att det inte går att stanna i Sverige om man kommer hit, då kommer färre komma hit.

Splittring i Alliansen om familjeåterförening

Alliansen har inte lyckats hitta en gemensam flyktingpolitik. Moderaterna är till exempel det enda parti i Alliansen som är emot familjeåterföreningar. I utfrågningen betonar Kristersson att de rödgröna inte heller lyckats komma överens.

– Antingen låter vi frågan lamslå svensk politik för att ingen kan lösa det, eller så inser vi det, sträcker ut handen och hittar gemensamma lösningar som är långsiktigt hållbara.

Men ska den som har flytt hit från Syrien inte få se sina barn?

– Vi kan inte ha generösare regler än andra EU-länder för då söker asylsökande sig hit mer. Tyvärr väger det tyngre att inte försätta Sverige i ett läge som ingen vill ha. Sedan måste man ha en långsiktighet. Ju bättre vi blir på att integrera människor, desto mer öppet kan Sverige vara, säger Ulf Kristersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet