Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD). Foto: TT

Kristersson får nobben – ger upp försöken att bilda regering

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet och Liberalerna säger klart nej till Ulf Kristerssons förslag på ett borgerligt styre. Enligt uppgift till Ekot ger han nu upp försöken att bilda regering.

Under veckan har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson gett sina allianskollegor två alternativ: vara med i en alliansregering eller ge stöd till en mindre borgerlig regering. Partiledarna fick helgen på sig att svara, men redan på lördagen meddelade både Jan Björklund och Annie Lööf att de i nuläget inte kommer att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister.

Liberalerna och Centerpartiet vill istället att han fortsätter utreda möjligheterna till blocköverskridande lösningar.

Regeringsbildningen

– Ulf Kristerssons förslag är en regering stödd av SD, och det vill vi inte, sade Jan Björklund på sin pressträff.

Hoppas på koalition över blocken

Jan Björklund förespråkar en koalition mellan Alliansen och S, en ”tysk lösning” bestående av S och M, eller en alliansregering som styr tillsammans med Miljöpartiet.

Att ge passivt stöd till en M-KD-regering är uteslutet för både Centerpartiet och Liberalerna.

– Låt mig vara tydlig. En alliansregering kan inte bestå av ett, två eller tre partier. En alliansregering består av fyra partier, annars är det ingen alliansregering, sade Annie Lööf på sin pressträff.

Hon poängterade att Sverigedemokraterna redan gett besked om att de inte är beredda att ge stöd till Kristerssons förslag utan förhandling och att förslaget därmed redan fallit.

KD ville testa stödet i riksdagen

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor berättade på sin pressträff att hon sagt ja till båda förslagen och att hon var besviken. Om alla hade sagt ja till förslagen hade det kunnat finnas en alliansregering på plats redan på torsdag, sade hon.

– Det är inget problem att tillträda som regering med hjälp av Sverigedemokraterna. Det har varit en känd ståndpunkt. Om Sverigedemokraterna i ett senare skede ställer sådana krav att regeringen inte kan sitta kvar då får man ta konsekvenserna då, sade hon.

Kristdemokraterna nobbar i sin tur Liberalernas och Centerpartiets förslag om koalitioner med partierna på den rödgröna sidan.

– Det är bara ett alternativ om Sverige som nation befinner sig i kris. Inte för att man befinner sig i ett svårt parlamentariskt läge.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har nu begärt ett möte med talmannen i morgon, söndag. Enligt uppgift till Ekot kommer han att meddela att han ger upp försöken att bilda regering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet