Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD) överens om att ”Alliansen är över”. Foto: TT

Både V och SD anser att Alliansen har brutit samman

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt skriver på Twitter att ”Alliansen brutit samman”, samtidigt säger Jimmie Åkesson (SD) att ”Alliansen i praktiken är över”, enligt Expressen. Flera partier reagerar nu på dagens politiska turbulens.

”Den borgerliga Alliansen har brutit samman i direktsändning. De klarar inte av att bilda regering, eller att regera.” Det skriver Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på Twitter efter att partiledaren Jan Björklund (L) talat på lördagen.

En stund senare tweetar han:

”Fyra Allianspartier och en begravning. Det dramat behöver inte två veckor till. Låt Stefan Löfven ta över uppgiften att sondera för att bilda en ny regering.”

SD: ”Oroande”

SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterar också Lööfs och Björklunds besked, och har ungefär samma slutsats som Sjöstedt.

”Man kan inte tolka dagens utspel som annat än att Alliansen nu i praktiken är över. Detta kan öppna upp för möjligheten att på sikt istället forma ett konservativt block. Det vore bra för Sverige.” skriver han i en kommentar till SVT Nyheter.

Socialdemokraterna välkomnar

”Jag uppskattar att C och L fortsätter att tydligt ta ställning mot att ge SD avgörande inflytande. Det är nu upp till Kristersson att ge besked om hur han hanterar sitt sonderingsuppdrag till tisdag och vad talmannen därefter bedömer är lämpligt”, skriver Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, i en skriftlig kommentar till TT.

MP: ”Avgrundsdjup spricka i Alliansen”

– Det är en uppenbart att det är en avgrundsdjup spricka i Alliansen, och en alliansregering har nått vägs ände, säger Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind till SVT Nyheter och fortsätter:

– Det hedrar C och L att de inte ställer upp på en M-ledd regering beroende av SD. Jag delar Jan Björklunds syn att det behövs samtal över blockgränserna som utgår från den politiska mitten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.