• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera partiledare går nu ut med att de kommer att bojkotta Nobelfestligheterna om Nobelstiftelsen står fast vid att Rysslands ambassadör är inbjuden till ceremonin. På bild: Centerpartiets Demirok samt Dadgostar (V) och Stenevi (MP) vid förra årets Nobelfest. Foto: Robin Bäckman/TT, Pontus Lundahl/TT samt Jonas Ekströmer/TT

Kritik mot Nobelstiftelsens beslut att bjuda in ambassadörer

Uppdaterad
Publicerad

Både Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok, Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och Märta Stenevi (MP) meddelar på X, tidigare känt som Twitter, att de bojkottar Nobelfestligheterna om Rysslands ambassadör deltar.

– Jag firar gärna forskning och framsteg, men inte under vilka omständigheter som helst, skriver Muharrem Demirok.

Beskeden kommer efter att Nobelstiftelsen valt att bjuda in såväl Rysslands som Irans och Belarus ambassadörer till årets prisceremoni. Något som fått kritik.

Muharrem Demirok (C) meddelar under fredagen att han såg fram emot att delta under ceremonin och Nobelfesten, men att så länge Ryssland bedriver sitt krig mot Ukraina kan han inte delta på samma festligheter som deras ambassadör.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi skriver på X att hon landar i samma slutsats som Demirok och Nooshi Dadgostar (V) skriver att hon inte kommer ”delta i nobelfestligheter med en representant för den ryska regimen”.

Stenevis pressekreterare förtydligar för SVT att detta innebär att hon varken kommer delta på prisutdelning eller festligheterna.

Statsministern: ”Jag reagerade starkt”

I frågan om statsministern kommer att delta på nobelmiddagen svarar Kristersson följande.

– Precis som för alla andra kom den hör informationen till mig igår kväll och jag reagerade ganska starkt. Jag ber om att få återkomma i den här frågan.

Även Liberalernas partiledare Johan Pehrson kritiserar beslutet.

”Jag kommer inte sitta och skåla med den ryska ambassadören samtidigt som Putins vidriga och blodiga anfallskrig fortsätter i Ukraina” skriver han på X. Han vidareutvecklar inte om detta innebär en bojkott eller inte, utan hänvisar till sitt inlägg.

Även Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson är kritisk till beslutet.

– Nobelkommittén behöver ta en allvarlig funderare på vad det innebär att till prisceremonin bjuda in en representant för den regim som bedriver ett vidrigt och illegalt krig i Ukraina och som dessutom hotat Sverige. Det raka svaret på om Magdalena Andersson ska gå eller inte, är att S inte har fått en inbjudan, , säger Magdalena Anderssons pressekreterare Mirjam Kontio, till SVT.

Efter att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blivit inbjuden till Nobelfesten var han snabb att säga att han hade andra planer den dagen. Men nu har även han uttryckt sig kritiskt mot beslutet att bjuda in ambassadörerna.

– Anständiga svenska politiker med någon som helst demokratisk och moralisk kompass festar inte med representanter från Ryssland, Belarus och Iran. Punkt, skriver Åkesson i ett facebookinlägg.

”Bygger på öppenhet”

Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen sa på torsdagen att man vill lyfta fram de värderingar som Nobelpriset vilar på.

– De bygger på öppenhet, utbyte och dialog mellan människor och nationer, säger han till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför ändrar Nobelstiftelsen praxis gällande vilka de bjuder in – hör vd:n i klippet. Foto: Johan Nilsson/SVT/TT

Se hela sändningen om kritiken mot Nobelstiftelsens beslut i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.