Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) skippar att dela ut ett stipendie till minne av Förintelsen. Här syns han under sitt jultal på Norra Latin i Stockholm. Foto: TT

Kristersson hoppar av stipendieuppdrag efter kritik

Publicerad

Moderaternas ledare Ulf Kristersson hoppar av uppdraget att dela ut ett stipendium till minnet av Förintelsen. Avhoppet sker efter kritik om att han svikit ett löfte till en av Förintelsens överlevare genom sitt möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Ulf Kristersson skulle den 27 januari ha delat ut 2020 års stipendium från Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen. Han skriver på Facebook att han i många år engagerat sig i kampen mot antisemitism och stöttat stiftelsens arbete och att det därför var självklart att tacka ja.

”Jag har förstått att det nu har uppstått en diskussion om att jag ska dela ut stipendiet. Stiftelsen ska inte dras in i en rent partipolitisk debatt”, skriver Ulf Kristersson på Facebook.

Manar till besinning

Han har därför meddelat Micael Bindefeld att han avstår från att dela ut stipendiet.

”Jag förstår att det här beslutet kan komma att väcka debatt, och jag vill verkligen uppmana alla att nu besinna sig. Kampen mot antisemitismen är en alldeles för viktig fråga för att dras in i dagspolitisk smutskastning”, skriver Moderatledaren vidare.

Micael Bindefeld säger i ett sms till TT att han själv kommer att dela ut nästa års stipendium. ”Ulf har avsagt sig uppdraget. I övrigt inga kommentarer”, skriver Bindefeld.

Löfven kritisk

Kristersson har nyligen anklagats för att ha svikit ett löfte till 95-åriga Hédi Fried, som överlevt Förintelsen, genom att ha ett enskilt möte med Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. När Kristersson träffade Fried förra sommaren lovade han henne att aldrig gå med på något samröre med Sverigedemokraterna.

Statsminister Stefan Löfven (S) anklagade i helgen Moderatledaren för att ha svikit sitt löfte. ”Att se förintelseöverlevare i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer att bli hård”, skrev Stefan Löfven på Facebook.

Ulf Kristersson kallade Löfvens påhopp för ”omdömeslöst och ovärdigt”.

SVT har sökt Ulf Kristersson, som meddelar via sin pressekreterare att han inte vill kommentera saken ytterligare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Inrikes
Mer Nyheter