Kristersson om uteslutningen av SD: ”För mig gick topplocket”

Uppdaterad
Publicerad

Det var regeringens beslut att utesluta Sverigedemokraterna från samtalen om gängvåld som fick moderatledaren Ulf Kristersson att bestämma sig för att träffa Jimmie Åkesson.

– För mig gick topplocket, säger moderatledaren i Lördagsintervjun i P1.

I Lördagsintervjun i P1 berättar Ulf Kristersson (M) om bakgrunden till varför han i början av december valde att ta ett möte med Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Moderatledaren säger att han blev upprörd över att regeringen bjöd in alla partier förutom Sverigedemokraterna för att diskutera fram förslag för att hantera den organiserade kriminaliteten.

– För mig gick topplocket. De förnedrade en svår fråga till politiskt spel, som om deras väljare inte tog de här problemen på samma allvar och var lika oroliga som alla andra väljare. För mig blev det ett tecken på att nu måste jag försöka samla människor som vill fatta beslut i konkreta sakfrågor till gemensam handling för Sveriges bästa, säger han.

”Inte samarbeta med SD”

Efter mötet har Ulf Kristersson fått kritik för att han inför valet 2018 lovade Förintelseöverlevaren Hédi Fried att han ”aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD”.

I en intervju med Dagens Nyheter säger Hédi Fried att hon är besviken på Ulf Kristersson för att han har öppnat upp för samtal med Sverigedemokraterna.

– Jag förstår inte hur han inte kan se bakom hörnet, säger hon till tidningen.

Ulf Kristersson skrev på fredagskvällen på sin Facebooksida att det han hela tiden menat var att en eventuell alliansregering ”inte skulle samarbeta med SD”.

Kristerson skriver vidare att han ”lovade däremot inte att aldrig samtala med, eller ha något slags samröre med SD och deras partiledare Jimmie Åkesson”.

”Hade samma minnesbild”

Ulf Kristersson menar att han och Hédi Fried egentligen är överens om det som han har sagt till henne.

”Hédi Fried konstaterade att hon hade samma minnesbild”, skriver han i sitt inlägg och avslutar det med att nämna att de båda kommer att träffas på nytt efter nyår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.