Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulf Kristersson (M) om hans reaktion på uppgifterna från Ungern. Foto: Reuters

Kristersson (M) om Natoförseningen: ”Ska prata med Orbán”

Publicerad

I onsdags meddelade ungerska parlamentariker att man ämnar skjuta upp omröstningen om Sveriges Natomedlemskap. När SVT träffar statsminister Ulf Kristersson (M) säger han att han “bara sett medieuppgifterna” och ska fråga Ungerns premiärminister om lagt kort ligger. 

– Jag kommer fråga honom om tidigare besked gäller, säger han till SVT.

SVT:s team befinner sig på plats i Bryssel vid det sista rådessmötet under det svenska ordförandeskapet. Efter ett sammanträde mötte Sveriges statsminister upp internationell press för att svara på frågor om Ungerns besked om uppskjuten omröstning.

”Sett medieuppgifterna”

Ulf Kristersson (M) säger att han ”sett medieuppgifterna” – men “inte vet mer än så”.  

– Jag har tidigare fått information att man inte tänker försinka det svenska medlemskapet, men jag får säkert chans att växla några ord med honom om det i dag, säger han. 

Vad tänker du säga till honom?  

– Jag kommer fråga honom om tidigare besked gäller. Jag har inga skäl att anta något annat just nu. 

Ungern har inte bekräftat uppgifterna  

Flera ungerska parlamentsledamöter gav besked om uppskjutningen under onsdag eftermiddag, men uppgifterna har ännu inte bekräftats av den ungerska regeringen. 

– Jag vet inte alls hur vi ska värdera detta, säger Kristersson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.