Kristersson (M): Provocerande att prata familjevecka istället för dödsskjutningar

Uppdaterad
Publicerad

M-ledaren Ulf Kristersson riktar skarp kritik mot regeringens prioriteringar i höstbudgeten.

– Det är nästan provocerande att börja diskutera familjeveckan när vi borde göra allt för att stärka rättväsendet, säger Ulf Kristersson i SVT:s Aktuellt.

En av regeringens satsningar i budgeten är familjeveckan, något som Moderaterna reagerar starkt på.

– Det är fler människor i dag som är oroade för säkerheten än för ledigheten. Jag tror att det där är en fundamental felbedömning – det där löser inte Sveriges problem, säger Ulf Kristersson i en debatt mot finansminister Magdalena Andersson (S).

Kristersson tycker att det är ”provocerande” att ens diskutera familjeveckan efter de många dödsskjutningar som skedde i Sverige i somras.

Magdalena Andersson svarar:

– Om det var så att vi inte satsade stort på polisen så skulle jag förstå den kritiken. Sanningen är att vi har satsat dubbelt så mycket på polisen de senaste åtta åren jämfört med när alliansregeringen styrde i åtta år. Nästa år får polisen mer pengar än de faktiskt har begärt.

Finansministern säger dock att hon delar Ulf Kristerssons bild av att gängkriminaliteten, den organiserade brottsligheten, är ”det största problemet som Sverige står inför”.

”Upp till nästa statsminister”

Ett stort frågetecken är huruvida höstbudgeten kommer att gå igenom – då krävs nämligen stöd från både Centerpartiet och Vänsterpartiet. Stefan Löfven har sagt att han, om han vore statsminister i det läget, skulle avgå om budgeten inte går igenom.

Magdalena Andersson vill inte svara på frågan hur nästa partiledare för Socialdemokraterna ska göra om det scenariot uppstår.

– Det kan inte jag svara på, för vi vet inte än vem som kommer bli Socialdemokraternas nästa ledare. Den frågan får ställas till den personen.

Har ni ingen partilinje, en strategi, för hur ni ska hantera det här?

– Om en statsminister väljer att avgå eller inte så är det upp till den personen.

En majoritet av S-distrikten vill se Andersson som nästa partiledare – men Andersson vill, liksom tidigare, inte säga om hon är intresserad av posten.

Se hela debatten i SVT:s Aktuellt här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.