Statsminister Ulf Kristersson kommenterar anklagelserna om sexköp mot en moderat riksdagsledamot. Foto: TT

Kristersson (M): ”En mycket allvarlig anklagelse”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar nu för första gången historien om den moderata riksdagsledamot som utreds för misstänkt sexköp av en kvinna som sedan ska ha pressat honom på pengar.

– För det första är det en mycket allvarlig anklagelse, men det är en anklagelse, säger Kristersson på en pressträff.

Statsministern säger att han varken vill eller kan kommentera den rättsprocess som pågår gällande anklagelserna mot riksdagsledamoten och kvinnan i fråga. Han betonar dock att partiet lägger stor kraft på att se till att ledamoten, som på fredagen tog time-out från sina uppdrag, är i goda händer.

– Man måste se till att en person som hamnar i en sådan situation och behöver stöd omkring sig också får det.

Hade sex i mannens lägenhet

Den misstänkta kvinnan och M-ledamoten inledde sin kontakt i höstas. I december bjöd mannen med sig kvinnan samt ytterligare en väninna till sin lägenhet.

Enligt förundersökningen togs en bild medan M-ledamoten och kvinnorna hade sex, som sedan använts för att pressa mannen på runt 65 000 kronor. Om riksdagsmannen inte betalade skulle kvinnan läcka bilden till media och förstöra hans karriär, enligt förundersökningen. I början av februari slog han larm till Säpo, som inledde en utredning.

M-ledamoten utreds nu för misstänkt sexköp vid Särskilda åklagarkammaren. Mannen nekar till att ha köpt sex och uppger i förhör att han betalat en taxi till kvinnorna samt gett en av dem 5 000 kronor som hjälp till att betala hyran.

Kvinnan står i sin tur åtalad misstänkt för grov utpressning. Även hon nekar till brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”För Moderaterna är lag och ordning en paradfråga, det gör det extra kontroversiellt för partiet.” Hör Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.