Ulf Kristersson (M) kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna Foto: SVT

Kristersson: Därför kan vi tänka oss att samarbeta med SD

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, anser att Sverigedemokraterna har förändrats. Därför kan han tänka sig att samarbeta med SD, det säger han i SVT:s nya program 30 minuter.

På onsdagskvällen var det premiär för SVT:s nya intervjuprogram 30 minuter. Där söker Anders Holmberg svar och går på djupet med en aktuell makthavare. Först ut var Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som nu förklarar varför han öppnat för att förhandla med Sverigedemokraterna.

Kristersson, som flera gånger haft möte med SD:s partiledare Jimmie Åkesson, berättar i programmet att han tycker att Sverigedemokraterna har blivit mer seriösa i sin politik.

– Jag tycker att Sverigedemokraternas retorik har förändrats en del de senaste åren. De har breddat sig politiskt och deltar mycket mer seriöst i parlamentariskt arbete. I de samtal som vi har haft med dem när det gäller till exempel kriminalpolitiken, invandringspolitiken och en del av energipolitiken så tycker jag att de har varit seriösa och konstruktiva. Och de har varit lika konstruktiva som alla andra under coronapandemin, säger Ulf Kristersson i programmet.

Vill inte bilda regering med SD

Kristersson poängterar dock att Moderaterna inte vill bilda regering med SD.

– Jag har sagt till Sverigedemokraterna, och det står jag för, att vi samarbetar gärna med er i frågor där vi tycker ungefär lika. Och om vi kan lösa problemet med regeringställning så är vi beredda att kompromissa med dem i de frågorna. Men vi kommer inte att bilda gemensam regering utan vi tänker bilda regering med Kristdemokraterna, säger han.

Se hela intervjun i SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.