Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges och Finlands statsministrar har bland annat diskuterat ländernas Natoprocess. Besöket är Kristerssons första i Finland i egenskap av statsminister. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ulf Kristerssons första besök i Finland som statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är på sitt första officiella besök i Finland. Under fredagen har han träffat både statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö. Försvars- och säkerhetspolitiska frågor, och inte minst Nato-medlemskapet, stod högt på agendan.

– Jag är väldigt glad över att få välkomna min nya kollega Ulf Kristersson, inledde statsminister Sanna Marin under en gemensam pressträff på eftermiddagen.

– Under dagen har vi bland annat pratat om våra bilaterala relationer, som såklart är fantastiska. Men vi har också diskuterat Ukrainakriget och energipolitik.

Enligt Marin är man också överens om att fortsätta stödja Ukraina.

– Vi kommer att fortsätta stötta Ukraina ekonomiskt, militärt och humanitärt.

”Vi gör resan tillsammans”

De två statsministrarna diskuterade också Sverige och Finlands kommande Nato-medlemskap.

– Det är fortfarande två länder, Ungern och Turkiet, som inte ratificerat våra ansökningar och jag menar att det är mycket viktigt att Finland och Sverige går in i Nato hand i hand. Våra medlemskap kommer att stärka hela försvarsalliansen, sa Marin.

– Vi gör den här resan tillsammans, sa Ulf Kristersson.

Erdogan bjuder in Kristersson

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har bjudit in statsminister Ulf Kristersson till Ankara för ett bilateralt möte, uppger källor i Turkiet och Sverige för Aftonbladet. Allt pekar på att datumet blir den 8 november, enligt tidningen.

Ulf Kristerssons presskontakt Siri Steijer vill inte bekräfta uppgifterna utan säger att man jobbar för att få till stånd ett möte i närtid.

Det är dock officiellt att Erdogan och Kristersson har talat med varandra i telefon i veckan.

– Finland och Sverige vill ha en ratificering så snart som möjligt. Jag är beredd att åka till Ankara och acceptera en inbjudan, sa Kristersson.

Natochefen Jens Stoltenberg kommer att besöka Erdogan i Ankara den 4 november.

Se hela SVT Nyheters direktsändning från Ulf Kristerssons och Sanna Marins pressträff på Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.