M-ledaren Ulf Kristersson och energiminister Anders Ygeman i debatt om framtida energipolitik. Foto: Anders Wiklund/TT / Jessica Gow/TT

Kristerssons kritik: Brist på el när man lägger ner kärnkraften

Publicerad

Vinterns ökade elförbrukning och stigande priser har aktualiserat debatten om en hållbar framtida energipolitik.

Energiminister Anders Ygeman (S) och M-ledaren Ulf Kristersson diskuterade frågan i P1-morgon.

– Konsekvenserna blir att man får en uppenbar brist på el när man har lagt ner kärnkraften, säger Kristersson i programmet.

Energiminister Anders Ygeman (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson gästade P1-morgon för att prata om en framtida hållbar energipolitik.

Moderaterna är missnöjda med dagens situation och kritiserar regeringen för att man inte har velat lägga om kursen.

– Konsekvenserna blir att man får en uppenbar brist på el när man har lagt ner kärnkraften. Vi har stora problem med företag som inte kan expandera eller nyinvestera, vi ha priser som i snitt har fördubblats och vi tvingas importera el från mindre rena elproducerande länder, säger Kristersson i P1-morgon.

Han menar att bristen på el på sikt riskerar att leda till att Sverige inte kan ställa om till en omfattande elektrifiering där bilar och industrier ska använda en ren el.

Investerar i överföringen

Energiminister Anders Ygeman håller inte med. Han framhåller att Sverige har det största elöverskottet någonsin och att vi nu är med och bidrar till att klara klimatutmaningen både här och i andra länder.

Samtidigt finns ett problem i infrastrukturen i hur elen ska fördelas över landet.

– Det stämmer att vi behöver öka överföringskapaciteten, därför tredubblar vi investeringarna i dem, det är många miljarder som kommer att läggas på att elen förs till de områden där det behövs, säger Ygeman i programmet.

Han kritiserar Moderaterna för att 2019 ha lämnat den blocköverskridande energiöverenskommelsen där partierna bland annat diskuterade hur elkonsumtionen i framtiden ska komma att öka.

Kritik mot att Ringhals 1 stängde

Kristersson menar att det är bra att man har satsat mer på grön energi i form av vindkraft, men han menar att detta inte kommer att kunna stå för stabiliteten i den svenska elförsörjningen.

– Det måste finnas en grundläggande baskraft som vi kan lita på hela tiden, vilket regeringen avsiktligt har tagit bort, senast nu med stängningen av Ringhals 1, vilket var ett väldigt dåligt beslut, säger han.

Ygeman slår ifrån sig kritik om att Sverige har använt mer fossil energi sedan Ringhals reaktorer har tagits ur bruk.

– Vi är nettoexportörer av el, det betyder att vi är med och trycker bort fossilkraft i andra länder, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.