Ulf Kristersson (M) anklagar Stefan Löfven (S) för att ta täten i en smutskastningskampanj. Foto: TT

Kristerssons svar på Löfvens kritik: ”Leder en inkompetent regering”

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) gick till hårt angrepp mot M-ledaren Ulf Kristersson efter att denne öppnat upp för ett formaliserat samarbete med Sverigedemokraterna. Nu går Kristersson till motangrepp och anklagar bland annat Löfven för att ta täten i en smutskastningskampanj.

De två partiledarna har bedrivit debatt via sina respektive Facebooksidor under lördagen.

Stefan Löfven gick först till angrepp mot Kristersson efter att han i en intervju i GP meddelat att han är beredd att samarbeta med Sverigedemokraterna – bland annat genom att formulera överenskommelser i avtal.

Löfven kritiserade Kristersson för att ge Sverigedemokraterna politiskt inflytande och skrev bland annat: ”En så snabb förflyttning saknar motstycke i svensk politik.”

Kristersson: En smutskastningskampanj

Senare under lördagen svarade M-ledaren med ett eget Facebookinlägg i vilket han går till motangrepp mot Löfven, dock utan att kommentera ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna.

I inlägget skriver Kristersson att Löfven leder en ”inkompetent och handlingsförlamad” regering och uppmanar S-ledaren att ta ansvar för vaccinet, brottsligheten och jobben.

Kristersson skriver vidare att Löfven tar täten i en ”väl dokumenterad smutskastningskampanj” från Socialdemokraternas sida och menar att syftet är uppenbart:

”Han vill slippa tala om de stora problemen i Sverige och sina egna politiska misslyckanden. Det är kanske Socialdemokraternas enda möjliga väg inför valet.”, skriver Kristersson.

”Ett vaccinhaveri”

M-ledaren går också till hårt angrepp mot regeringens hantering av vaccinationerna vilket beskrivs som ”ett haveri”.

Kristersson lyfter fredagens besked om att Sverige väntas få 3,3 miljoner vaccindoser färre än vad man först förväntat från Astra Zeneca och kommenterar nyheten med konstaterandet: ”Regeringen har en enda uppgift i vaccinationen – att se till att vaccinet kommer till Sverige”.

Här har regeringen misslyckats menar Kristersson som dessutom direkt anklagar Löfven för att misslyckas med att styra landet.

”Han och hans ministrar duckar för intervjuer och debatter. Det som återstår är hätska utfall mot andra i sociala medier. Det är beklämmande.”, skriver Kristersson.

SVT Nyheter har sökt Ulf Kristersson, vars pressekreterare hänvisar till Facebookinlägget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.