Kristina Lagerström om USA:s räntehöjning: ”Ett experiment som spårat ur”

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska centralbanken höjer styrräntan med 75 punkter. Det är den enskilt största höjningen sedan 1994.

– Det är ett fullskaleexperiment som har spårat ur, säger SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström.

På grund av skenande inflation i USA meddelade i dag USA:s centralbank, Federal reserve, att räntan höjs med 75 punkter.

– Det är ett fullskaleexperiment som har spårat ur. Enorma stimulanser till ekonomierna under pandemin har drivit på och skapat den här inflationen, säger SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström.

Beskedet påverkar inte bara den amerikanska ekonomin, utan när Federal reserve stramar åt slår det även mot börser runt om i världen och efterfrågan globalt, via starkare dollar och högre räntor. Dessutom pressar det fram räntehöjningar i länder som till exempel Sverige.

– Kommer räntehöjningarna att lyckas? Kommer de att sänka inflationen? Risken är att det inte blir så varken i Sverige eller USA. Det är inte så lätt att sänka inflation som beror på att energipriserna har stigit och som har förvärrats av Ukrainakriget. Vi kan mycket väl få både höga räntor och fortsatt hög inflation. Vilket är ett väldigt dåligt läge, säger Kristina Lagerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.