Bo Algers, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, är en stark röst mot att avskilja suggan med en grind. Foto: Jerker Nylén SVT

Kritik mot försök med instängda grisar

Uppdaterad
Publicerad

Försöken med att stänga in suggor under grisningen väcker stark kritik. – Den svenska livsmedelshandeln måste sätta en ribba för vad man nedlåter sig göra med djur, säger Bo Algers, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Det är Sveriges Grisuppfödare som testar en ny metod för att minska smågrisdödligheten. En skyddsgrind mellan kultingarna och suggan kan minska risken att kultingarna kläms eller kvävs ihjäl, men begränsar också suggans utrymme ytterligare.

Saknar forskningsvärde

Bo Algers, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet är mycket kritisk till att projektet saknar en grupp som kontrollerar resultatet och menar undersökningen inte har något forskningsvärde.

– Man kommer inte att kunna dra några som helst vetenskapliga slutsatser av det här. Det handlar om att stoppa djur i bur och jag trodde vi hade kommit förbi det stadiet, säger Bo Algers.

Ansvar att sätta krav

­­­Danmark är den största konkurrenten för svenskt kött och även där är smågrisdödligheten ett stort problem. Att luckra upp djurskyddsreglerna skulle kunna minska siffran, men kritiker hävdar att både återförsäljare och konsumenterna själva har ett ansvar att sätta krav på uppfödarna.

– Den svenska livsmedelshandeln måste sätta en ribba för vad man nedlåter sig göra med djur, och konsumenterna måste vara beredda att betala ett högre pris för svenskt kött, säger Bo Algers.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer