För att minska smågrisdödligheten vill Sveriges grisföretagare kunna avskilja suggan med en grind. Foto: SVT

Instängda grisar ska minska kultingdöd

Uppdaterad
Publicerad

Ändrade djurskyddsregler testas sedan årsskiftet på tolv hemliga grisgårdar i Sverige. Förhoppningen är att man ska kunna minska dödligheten bland smågrisar. Metoden – stänga in suggan under grisningen.

Smågrisdödligheten i Sverige är runt 20 procent. Sveriges Grisföretagare hoppas nu att nya djurskyddsregler som just nu testas ska ge färre döda smågrisar och bättre lönsamhet, skriver tidningen Land Lantbruk.

– Sveriges grisproduktion har utvecklats mycket. Större kullar, friskare grisar och större grisar, men spädgrisdödligheten är hög. Vi tycker att man måste kunna testa om det går att rädda fler smågrisar, säger Mattias Espert som är en av Sveriges största grisuppfödare och som håller i arbetet med Sveriges Grisföretagares djuromsorgsprogram.

Kultingar som kvävs ihjäl

Och Sveriges Grisföretagare testar alltså nu en ny metod för att minska just smågrisdödligheten. Metoden går ut på att avskilja suggan med en skyddsgrind under grisningen, alltså under perioden då hon får kultingar. Kritiker hävdar att det är oetiskt men grisuppfödarna själva tycker att nya regler stärker både ekonomi och djurhälsa.

– Det är en kontroversiell fråga. Lagstiftningen tar oftast bara hänsyn till en individ i boxen, medan dussintalet andra individer i boxen kvävs eller liggs ihjäl. Jag tycker inte att det är rimligt att titta på bara en individ och strunta i de andra, säger Mattias Espert.

Tillåtet till viss del

Idag är det bara tillåtet att använda grinden under begränsad tid med personal på plats. Sveriges Grisföretagare tror nu att man kan få ner dödligheten genom att stänga in suggan i 3-4 dagar efter påbörjad grisning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer