Rubriken på motionen löd ”Gör alla partimedlemmar till köksbordskämpar för medmänsklighet”. Foto: TT

Kritik mot S-formulering om anonyma profiler på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

”Kanske ska man lära sig hur man kan skaffa sig en anonym facebook-profil.” Den formuleringen finns i en motion från Stockholms arbetarekommun som togs upp på fjolårets S-kongress. Nu får den kritik i sociala medier.

SVT Nyheter har tidigare berättat att Socialdemokraterna startat en internutredning mot två medarbetare på partikansliet på Sveavägen, efter att de spridit en bild från ett misstänkt fejkkonto på Twitter.

Nu uppmärksammas också en formulering från en motion som behandlades vid fjolårets S-kongress i Göteborg.

Under rubriken ”Gör alla partimedlemmar till köksbordskämpar för medmänsklighet” ger motionärerna en rad förslag på hur fler partimedlemmar ska kunna engageras på internet.

”Skaffa anonym facebook-profil”

De skriver bland annat:

”För att göra en köksbordskämpe av en, kanske äldre partimedlem, krävs lite grundläggande utbildning i hur sociala medier fungerar. Kanske ska man lära sig hur man kan skaffa sig en anonym facebook-profil (det finns ett gäng därute som inte drar sig för att bära sig fysiskt illa åt mot människor med andra åsikter än de själva). Dessutom behöver partiet centralt hålla koll på hatsajterna och följa med när hatpratet flyttar till nya virtuella hemvister för att kunna kommunicera detta till våra köksbordskämpar.”

Formuleringen om att skaffa en anonym Facebook-profil har under dagen spridits på Twitter av bland andra Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali.

Han är mycket kritisk mot formuleringen, och beskriver den som en policy för att ”skapa en armé av anonyma sossenätkrigare”.

Tillbakavisas av S

Från Socialdemokraterna tillbakavisar man att formuleringen skulle vara en uppmaning till anonymt agerande.

– Fejkade Facebook-profiler kommer aldrig att vara vägen att vinna debatten på nätet, säger kommunikationschefen Helena Salomonson till SVT Nyheter.

Hon ställer sig bakom motionens problembeskrivning, att många medlemmar kan behöva ett stöd för att engagera sig på nätet, men menar att partiet tagit tydligt avstånd från anonyma konton.

– Jag tycker ”köksbordskämpar” låter alldeles underbart, men jag vill att de är det i sina egna namn.

Motionen, som enligt kongressprotokollet ansågs besvarad utan någon närmare debatt, kommer ursprungligen från en socialdemokratisk kvinnoklubb och antogs av Stockholms arbetarekommun inför kongressen.

Arbetarekommunen är Socialdemokraternas lokala organisation i Stockholm under ledning av förre inrikesministern Anders Ygeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.