Foto: TT/Montage

SVT avslöjar: S-medarbetare utreds för misstänkt trollkonto

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har inlett en intern utredning mot två medarbetare på partikansliet, som misstänks för att ha skapat ett fejkat Twitterkonto. Båda är arbetsbefriade medan utredningen pågår.

Det aktuella twitterkontot ifrågasattes i förra veckan sedan en medarbetare vid Näringslivets Mediaservice uppmärksammat ett inlägg med en satirisk kritik av Sverigedemokraterna. Inlägget hade spridits av socialdemokratiska partiarbetare, trots att kontot vid det aktuella tillfället bara hade några få följare som dessutom var falska konton som spred porrelaterat innehåll.

Ämnet har sedan uppmärksammats av sajterna Fria tider, Samhällsnytt och Nyheter idag, där S-tjänstemännen anklagats för att ha skapat kontot, ett så kallat trollkonto. Socialdemokraternas första förklaring, att medarbetaren hittat kontot genom att söka på särskilda hashtags, har också ifrågasatts.

När SVT Nyheter i går kontaktade Socialdemokraternas presstjänst och ställde frågor om kontot, var beskedet att partiet inte ägnar sig åt fejkade konton. När vi sedan bad om en intervju dröjde svaret.

Medarbetarna nu avstängda

Under tisdagen kommer så beskedet att partiet under måndagen inlett en internutredning om kontot och mot två medarbetare, anställda vid partikansliet på Sveavägen.

Man ska under förra veckan ha haft samtal med de utpekade medarbetarna, men dessa har inte landat i att frågan lagts till handlingarna. Partiets pressavdelning är mycket förtegen med innehållet i samtalen, och vill inte svara på om medarbetarna bekräftat eller förnekat att man skapat ett fejkat konto.

– Vi accepterar så klart inte fejkade konton, och när vi får den typen av anklagelser så utreder vi dem, säger partiets biträdande kommunikationschef Juan-Pablo Roa till SVT.

Socialdemokraternas HR-avdelning är inkopplad och det hela betecknas som ett personalärende. De båda medarbetarna är avstängda i väntan på att utredningen blir klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.