Kritik mot statliga Sveaskog

Uppdaterad
Publicerad

Den statliga företagsjätten Sveaskog, med Göran Persson som ordförande, följer inte riksdagens beslut. Och regeringen, med näringsminister Maud Olofsson, styr inte heller bolaget som riksdagen bestämt.

Kritiken kommer från riksdagens egen granskningsmyndighet Riksrevisionen, som gått igenom Sveaskogs verksamhet under åren 1999-2009. Större delen av den tiden var den förre LRF-ordföranden Bo Dockered bolagets ordförande. I början av 2008 ersattes han av förre statsministern och skogsägaren Göran Persson.

Har inte gjort tillräckligt

Riksrevisionen, genom riksrevisor Eva Lindström, kritiserar Sveaskog för att bolaget inte gjort tillräckligt för att sälja sin industri trots att riksdagen beslutat att staten inte ska äga skogsindustrier.

Förutom att Sveaskog är Sveriges störste enskilde skogsägare med 15 procent av marken, så äger företaget sedan 2003 hälften av skogsindustriföretaget Setra. Riksrevisionen ifrågasätter om detta ägande är förenligt med riksdagens beslut.

Strider mot uppdrag

Enligt granskningen strider ägandet i Setra mot ett av Sveaskogs uppdrag; att öka konkurrensen på virkesmarknaden. Genom att bolaget både är köpare och leverantör av virke så uppstår en målkonflikt, som gör att Sveaskog inte fullgör funktionen som främjare av konkurrensen.

Men Riksrevisionen ser också att en förändring kan vara på gång. I år har regeringen föreslagit ett förändrat uppdrag för sitt bolag och revisorerna bedömer att förslaget förtydligar uppdraget och minskar risken för målkonflikter.

”Ska inte skänka bort bolaget”

Sveaskog är inte ovilligt att sälja sin andel i Setra. Men priset måste vara det rätta. Det säger bolagets skogschef Herman Sundqvist i en skriftlig kommentar till Riksrevisionens kritik. Han är också Sveaskogs representant i Setras styrelse.

”Sveaskog har aldrig tvekat att sälja Setra. Men vi ska göra det i samråd med övriga delägare och på ett ansvarsfullt sätt som gör det möjligt att få ut ett bra värde för tillgången. Det har aldrig varit riksdagens mening att vi ska skänka bort företaget”, säger Herman Sundqvist.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.