Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, håller inte med om kritiken. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Kritik mot Stockholmscentrerad strategi

Uppdaterad
Publicerad

När den svenska strategin för att hantera coronapandemin i våras i för stor grad anpassades efter situationen i Stockholm blev det svårare att bromsa smittspridningen på andra håll i landet. Det anser flera smittskyddsläkare som Sveriges Radio Ekot har talat med.

Huvudstadsregionen drabbades i mars hårdast i landet av coronaviruset.

Regionens strategi om att främst provta patienter som ska läggas in på sjukhus och uppmana sjuka att hålla sig hemma blev då den rekommendation som Folkhälsomyndigheten gick ut med för hela Sverige. Därmed upphörde en mer intensiv smittspårning i flera regioner.

Coronapandemin

”Blev ledstjärna”

– Stockholmsscenariot blev en ledstjärna för hela landet, och det skulle väl kanske ha varit anpassat mer efter de lokala förhållandena redan från början, säger Västernorrlands smittskyddsläkare Hans Boman till Ekot och får medhåll av Signar Mäkitalo, dåvarande smittskyddsläkare i Gävleborg.

– Det (blev) väldigt tydligt när vi sade att vi har inte den situationen hos oss, säger han.

Folkhälsomyndigheten håller inte med

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, håller inte med om kritiken och säger att de regioner som hade mer resurser att provta och smittspåra hade kunnat göra det.

– Om de hade kontaktat oss och lyft att det här var ett problem så hade vi väl hanterat det här på ett annat sätt, säger hon till radion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet