Foto: TT

Kritik mot Systembolagets nya regler

Uppdaterad
Publicerad

Nya regler på Systembolaget från första september kan leda till att lokal ölbryggerier får tuffare att komma ut på marknaden, det tror ölbryggare SVT talat med. Men Systembolaget hävdar tvärtom att de nya reglerna gynnar lokala producenter.

Antalet små tillverkare av öl, vin och sprit har ökat kraftigt på senare år i Sverige och idag finns knappt 200 företag som levererar lokalproducerade produkter till Systembolaget. Enligt Systembolaget är en majoritet, runt 80 procent, ölbryggerier.

Men när Systembolaget skärper reglerna för lokalproducerade varor den första september, så befarar ölbryggare att det leder till en försämring.

Glesbygden missgynnas

Idag garanteras lokala producenter sälja öl, vin och sprit på de tre närmaste systembolagen, med de nya reglerna erbjuds försäljning på upp till så många som tio butiker.

Love Brande som själv driver ett mikrobryggeri i Östersund är kritisk till de nya reglerna som han menar missgynnar bryggerier i glesbygden.

– Bryggerier som finns i orter med många systembolag får en större marknad. Men om man finns i glesbygd, som bara har tillgång till enstaka bolag eller inga bolag alls, då har man ett mycket mindre kundunderlag, säger Love Brande.

En annan regelförändring som också får kritik är att fraktkostnader läggs på producenten om man vill sälja över hela landet.

– Det blir en kostnad som för oss inte går att motivera, det blir alldeles för dyrt för oss att skicka enstaka kollin till centrallagret i Örebro, som det handlar om, säger Love Brande i Östersund.

Förbättring för kunderna

Men enligt Systembolagets presschef Lennart Agén syftar förändringen till att kvalitetsäkra lokala varor och förbättra informationen till kunden. Sedan är det upp till varje producent om man vill synas på den nationella marknanden och betala transportkostnaderna till det stora lagret, anser han.

– Den här lösningen tycker vi är bra men inget är så bra att det inte kan bli bättre. Vi kommer att skruva på det här för att det ska bli ännu bättre för våra kunder och leverantörer, säger Lennart Agén.

Öl försvinner från hyllorna

Ölbryggeriet Brekeriet i Djurslöv utanför Staffanstorp kommer att förlora två av sina tre ölsorter på Systembolaget. Enligt Brekeriets ägare hänvisar Systembolaget till att dessa två ölsorter sålt för dåligt.

Men Brekeriet hävdar att den obefintliga försäljningen berodde på att ölsorterna sålt så bra att de inte hann brygga och möta efterfrågan.

Systembolages presschef Lennart Agén menar dock att öl som inte säljer inte heller ska finnas på hyllorna, och att regelförändringen kommer att innebära större möjlighet till ökad försäljning.

– Jag tror att fler kunder kommer att få upp ögonen för de lokala produkterna, eftersom vi kan berätta mer om dem, genom smakbeskrivningar och eftersom de kommer att finnas sökbara på webben. Det kommer att öka intresset för produkterna, hävdar Lennart Agén. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer