Foto: SVT

Martin Aagård: ”Skandalöst av UG”

Uppdaterad
Publicerad

Aftonbladets Martin Aagård kritiserar Uppdrag Granskning för vänskapskorruption inför onsdagens program. – Det är att ljuga för tittarna, säger han till SVT.

Onsdagens program av Uppdrag Granskning, med titeln Den goda viljan, granskar mediernas rapportering av integrationen. I programmet intervjuas Martin Aagård och journalisten Per Brinkemo, som tidigare debatterat ämnet, och det är delvis gjort av frilansjournalisten Magnus Wennerholm, tidigare kollega med Brinkemo. Skandalöst, menar Aagård.

– Jag tycker inte att det är hederligt utfört och det är synd att de urholkar trovärdigheten i ett av de finaste programmen i branschen på det sättet, säger han.

”Det viktiga är att vara öppen”

Kärnan i kritiken handlar om att Per Brinkemo arbetat på Uppdrag Granskning. Han har två gånger jobbat som researcher på programmet, senast 2006 och då tillsammans med Wennerholm. Men programmets ansvarige utgivare Nils Hanson håller inte med om kritiken om jäv från Aagård.

– Det är ett oundvikligt problem om man jobbat ett antal år i branschen att man hamnar i en jävsituation när man granskar andra journalister, säger han.

Han menar att de var medvetna om att de skulle få kritik men tyckte att fallet Per Brinkemo hade så stort allmänintresse att det motiverade publicering.

– Men det viktiga är ju att vara öppen med detta, och det är vi i programmet, säger Nils Hanson, och tillägger att alla mediegranskande program brottas med detta.

Struntsnack, säger Aagård.

– Och om det nu är så att man är i en sådan ankdamm att man känner alla andra journalister – granska inte varandra då! Det finns andra sätt att framföra sin kritik.

”Klart jag kan granskas”

I en debattartikel i Aftonbladet anklagar Martin Aagård också Uppdrag Granskning att gå mot att vara ett debattprogram snarare än ett granskande samhällsmagasin, och han säger att viljan att skapa debatt blivit för styrande för redaktionen. Nils Hanson håller inte med.

– Vi gör avtryck i samhällsdebatten men gör det genom grävande samhällsjournalistik.

Martin Aagård poängterar också att det inte är själva granskningen av honom själv han debatterar mot, utan hur den är utförd.

– Det är klart att man kan ta debatten och att jag kan granskas – jag kanske har skrivit något jättekorkat och det ska man såklart kunna bemöta! Men skriv en debattartikel då i stället. Att göra ett granskande program om en kollega håller helt enkelt inte, säger Martin Aagård.

Uppdrag Granskning sänds onsdag 20.00 i SVT1.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.