Kritik mot Valmyndigheten efter SVT:s uppgifter om cyberattack på valdagen

Uppdaterad
Publicerad

Valmyndigheten kritiseras av it-experter efter att myndighetens hemsida slogs ut av en överbelastningsattack på valdagen, vilket SVT Nyheter rapporterade om förra veckan.

– Det är inte svårt att skydda sig mot det här, säger it-säkerhetsexperten Fredrik Möller, till SvD.

Valmyndigheten har konstaterat att det spreds rykten i sociala medier om oegentligheter i höstens val. Men Valmyndigheten utsattes också för en belastningsattack.

På valdagen låg myndighetens webb nere kvällen och natten.

Val 2018 – #dinröst

Myndighetens beredskap brast, sa Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist till SVT Nyheter i fredags förra veckan när hon berättade om cyberattacken.

– Det var vår övertygelse att vi var väl förberedda. Men vi kan konstatera i efterhand att vi var inte tillräckligt förberedda, sa kanslichef Anna Nyqvist.

Myndigheten slår även fast i en rapport att problemen orsakades av just en belastningsattack. Det innebär att en angripare överbelastade sajten för att göra den otillgänglig.

”Anmärkningsvärt”

SvD har följt upp SVT Nyheters uppgifter och talat med flera it-experter som anser att det är anmärkningsvärt att en sådan attack kunde ske på just på valdagen.

– Jag reagerade själv när det här hände. Det gick att räkna ut att det handlade om en överbelastningsattack, och det är anmärkningsvärt att man inte var bättre förberedd eftersom det finns sätt att skydda sig mot överbelastningsattacker, säger Fredrik Möller, it-säkerhetsexpert på Proofpoint till SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet