• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

SVT Agenda har träffat 27-årige Jack Overgaard, som har en lång brottslig bana bakom sig. Foto: SVT

Tidigare yrkeskriminell: ”Anonyma vittnen kan utnyttjas av kriminella”

Uppdaterad
Publicerad

I höstas tillsatte regeringen ett 34-punktsprogram med förslag på åtgärder mot gängkriminaliteten. Där man bland annat utreder ett system med kronvittnen, alltså strafflindring för den som medverkar till utredning av någon annans brottslighet men även anonyma vittnen.

SVT Agenda har träffat 27-årige Jack Overgaard, som har en lång brottslig bana bakom sig och har nyligen dömts för bland annat narkotika- och vapenbrott, till nio månaders fängelse. Han säger sig nu ha lämnat kriminaliteten och har i dag kontakt med unga som vill göra desamma.

Jack Overgaard är kritisk till regeringens åtgärdsprogram och tror bland annat att ett system med kron- och anonyma vittnen skulle kunna utnyttjas av kriminella.

– Jag tror inte att det skulle hjälpa någon, det skulle bara få en rättegång som inte är rättvis. Man kan få nån till att vittna falskt, säger han. När det gäller kronvittnen tror han att kriminella kommer försöka sätta dit varandra för undvika straff.

Själv aldrig hotat vittnen

Han är uppvuxen i ett litet samhälle i Skåne men har även bott i Karlslund i Landskrona i många år. Ett område som av polisen klassas som särskilt utsatt. Jack Overgaard anser att det fanns tystnadskulturer på båda platserna – att tystnadskulturen finns överallt i Sverige där det finns grov brottslighet. Han säger att han själv aldrig hotat något vittne som inte befinner sig i den kriminella världen men att det finns en liten klick kriminella som inte drar sig för att göra det.

Se mer om tystnadskulturen och hör justitieminister Morgan Johansson i SVT Agenda i kväll kl 21.20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.