Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert, kritiserar regeringens hanterande av de dokument som inte lämnats ut till coronakommissionen. Foto: Jonas Ekströmmer/TT

Kritiken mot regeringen: ”Gömmer sig bakom formalian”

Uppdaterad
Publicerad

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är skeptisk till regeringens förklaring om varför Coronakommissionen inte kan ta del av mötesanteckningar och protokoll från regeringens krisgrupp GSS.

– Man gömmer sig bakom formalia och juristernas bedömning i stället för att bjuda till, säger han.

Coronakommissionens företrädare uttryckte i förra veckan att de inte fått tillräcklig tillgång till regeringskansliets dokumentation om coronapandemin. Det gäller bland annat protokoll och anteckningar från krisgruppen Gruppen för strategisk samordnings möten.

Läs mer: Regeringen pressas om coronadokument

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) har inga protokoll skrivits då inga beslut fattats på mötena. Detta enligt praxis. I så fall har arbetet i gruppen skötts dåligt, enligt Nils Funcke.

– Nummer ett är den bristande dokumentationen inom den här krishanteringsgruppen, att man inte fört regelrätta protokoll eller utsett någon att föra minnesanteckningar, säger han.

– Jag har svårt att se att här sitter fem-sex statssekreterare och pressekreterare och formulerar råd och rekommendationer till regeringen utan att någon antecknar. Det är klart att det finns anteckningar, och det har ju ministern även tillstått.

”Gömmer sig bakom formalia”

Nils Funcke är kritisk till regeringens förklaring om att man inte förfogar över minnesanteckningar från enskilda tjänstemän.

– Då gömmer man sig bakom formalian. Strikt formellt kan det vara på det sättet, men det finns inget som hindrar att man fattar ett beslut om att diarieföra dem.

– Om det finns privata delar får man sålla bort dem i så fall, men sitter man på ett sammanträde så handlar det om det mäktigaste vi har i Sverige, och då ska det antecknas.

Fått fler dokument

Tidigare i veckan, efter kritiken, fick kommissionen ta del av dokument i form av sammanställningar från mötena. Kommissionen har ännu inte hunnit gå igenom dokumentationen.

”Vi har börjat gå igenom den och fortsätter med det nästa vecka. Det är ännu för tidigt att säga om den motsvarar det som vi har begärt”, skriver Mats Melin, kommissionens ordförande, till TT.

SVT Nyheter har sökt högste ansvarige minister, Mikael Damberg (S), som inte vill kommentera kritiken. Hans pressekreterare understryker att det aldrig är politiker utan andra tjänstemän på regeringskansliet som fattar alla beslut om att lämna ut handlingar eller inte.

Hör Nils Funcke utveckla sin kritik i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.