”Vad är nästa steg? Ska du färga dina ögon?”, se när Houman Sebghati ifrågasätter Mustafa Panshiris råd om att lägga till ett namn. Foto: SVT/Mötet

Kritiken mot råd till nyanlända: ”Slänger alla som heter Ahmed under bussen”

Uppdaterad
Publicerad

Mustafa Panshiri råder nyanlända att lägga till ett västerländskt namn för att integreras lättre. Rådet har blivit omdiskuterat och lett till en debatt på ledarsidor och i sociala medier. Rapparen Houman Sebghati har liknat namnrådet vid att sälja sin själ.

– Det skiftar fokus från det riktiga problemet: Att människor inte får jobb för att det finns en fobi för deras namn, säger han i Mötet.

Mustafa Panshiri, tidigare polis men numera debattör och föreläsare, flydde till Sverige från Afghanistan som 11-åring. I sin bok “7 råd till Mustafa” råder han nyanlända att lägga till ett västerländskt namn, som kan användas för att till exempel söka jobb eller sälja något på internet. 

Mustafa Panshiri säger att han önskar att han själv fått liknande, konkreta råd när han kom till Sverige. 

– Du raderar ingenting utan du lägger till en ny identitet och de kan samexistera med varandra utan att det är någon motsättning mellan dem, säger han i Mötet.

Ser risk för exkludering

Rådet har startat en debatt om integration och assimilation. Rapparen Houman Sebghati är en av dem som reagerat. Han menar att det är en kortsiktig lösning som riskerar att skapa en exkludering av de som inte vill lägga till ett namn. 

– Om vi tar till exempel Ahmed och Anders, eller Mohammed och Magnus, och säger ”byt namn”. Då slänger vi alla de människorna som heter Ahmed under bussen, säger han.

Se hela Mötet måndagen 18 oktober 21:45 i SVT1 eller redan nu på SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.