Det saknas bevis för att plåster bakom örat kan lindra tinnitus, visar Läkemedelsverkets utredning. Foto: TT

Kritiserat tinnitusplåster stoppas från försäljning

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsverket stoppar nu plåstret ”Antinitus”, som har påståtts lindra besvär med tinnitus (sus i öronen), från vidare försäljning eftersom det saknas vetenskapliga belägg för att plåstret fungerar.

SVT:s konsumentredaktion Plus har tidigare granskat tinnitusplåstret. Flera hörselforskare kritiserade då bristen på vetenskaplighet bakom produkten, som trots detta fanns att köpa på den svenska marknaden.

Efter en längre tids utredning väljer Läkemedelsverket att stoppa produkten från att få säljas i Sverige, men också i hela EU och EES.

– Företaget bakom har presenterat kliniska studier och lagt fram olika data, men har inte kunnat bevisa att produkten har den effekt som de påstår, säger Helena Dzojic.

Hon är enhetschef för Medicinteknik på Läkemedelsverket, och har lett utredningen av Antinitus. Enligt henne kommer produkten att stoppas från försäljning inom tre veckor, om inte företaget överklagar beslutet. Om företaget inte skulle följa beslutet riskerar de vite på 170 000 kronor för varje gång förbudet överträds.

Anledningen till att produkten inte omedelbart förbjuds är för att ingen som använt produkten verkar ha kommit till skada.

Företaget överklagar

Vid Plus tidigare granskning menade Sensori, företaget bakom plåstret, att produkten visst fungerar men de kunde samtidigt inte förklara varför.

Uppdatering: Nu, efter Läkemedelsverkets beslut meddelar företaget att de kommer att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten eftersom de inte håller med om deras bedömning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.