Myndighetens pressansvariga har tydligt markerat att det helt enkelt handlar om att man inte vill låta sig intervjuas av mig, skriver SVT:s reporter Mikael Grill Pettersson. Foto: SVT

KRÖNIKA: Myndigheten duckar de svåra frågorna

Publicerad
KRÖNIKA ·

Arbetsmiljöverket försöker krishantera stormen kring munskydden genom att förneka att man backat från sina krav. Men om man inte backat borde det inte finnas några problem med att ställa upp på en vanlig tv-intervju om saken.

Mikael Grill Pettersson

Reporter

Ibland blir det tydligt varför man som journalist inte kan förlita sig på öppna intervjusvar från makthavare.

När SVT granskat Arbetsmiljöverkets hantering av munskyddskraven har sanningen ofta suttit långt inne hos de inblandade aktörerna – eller rentav förnekats.

Som när vi första gången frågade Arbetsmiljöverkets generaldirektör om man haft någon skarp kritik av Folkhälsomyndighetens sänkta krav på skyddsutrustning.

Hon tillbakavisade uppgifterna – och vi fick söka sanningen på andra sätt.

Slutsatsen försvann

Granskningen av munskyddsstriden har visat hur konfliktlinjen i dag i praktiken flyttat in på Arbetsmiljöverket. Den ena sidan har velat stå fast vid ställningstagandet att munskydd alltid ska krävas under visiren – den andra har efter påtryckningar velat gå på kommunernas och Folkhälsomyndighetens linje, att frågan ska avgöras lokalt, efter bedömningar av varje arbetsmoment.

När man jämför det raderade expertutlåtandet med myndighetens slutliga yttrande till förvaltningsrätten blir skillnaden tydlig. Expertutlåtandet slår fast att enbart visir inte skyddar mot smitta – men i yttrandet är den slutsatsen borta, där ska lokala chefer och skyddsombud avgöra ”om” visiret skyddar.

Vägrar intervjuer

Myndighetens ledning har under granskningen gett telefonintervjuer och skriftliga svar på frågor, och även erbjudit sig att medverka i SVT:s Morgonstudion.

Däremot har man upprepade gånger tackat nej till vårt förslag om en inspelad tv-intervju där vi tillsammans går igenom vad som egentligen har hänt.

Myndighetens pressansvariga har tydligt markerat att det helt enkelt handlar om att man inte vill låta sig intervjuas av mig.

Att myndigheter uttryckligen vägrar att ställa upp på en ansvarsutkrävande intervju med en reporter som sitter på stor kunskap om ämnet är självklart tråkigt, inte minst för publiken. Men det kan lika självklart inte hindra vår granskning.

Vi får bara välja andra verktyg för att få svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.