• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Avslöjandet om munskydden blir riksdagsfråga – ”Kan ha bidragit till de höga dödstalen”

Publicerad

Flera politiker reagerar på SVT:s avslöjanden om Arbetsmiljöverket och munskydden. I nästa vecka kommer granskningen upp i riksdagen.

Mer än hälften av de äldre som avlidit i covid-19 har bott på äldreboenden. Riksdagsledamoten Désirée Pethrus (KD) tror att dödstalen kan ha påverkats av att personal saknat munskydd.

– Jag tror det här är en av anledningarna till de höga dödstal vi har nu, säger hon till SVT.

Hon har reagerat på SVT:s avslöjanden om hur Arbetsmiljöverket backat i kravet på munskydd, och kommer på måndag att ta upp frågan i en debatt med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

– Det här gäller både personalen och de äldre. Tänker man på personalen så skyddar man också de äldre.

– Tänker man på personalen så skyddar man också de äldre, menar Désirée Pethrus (KD). Foto: Riksdagen

Désirée Pethrus reagerar på att flera parter agerat bakom kulisserna för att få Arbetsmiljöverket att backa från det hårda munskyddskravet på Serafens äldreboende.

– Det är väldigt oansvarigt att försöka dölja något som handlar om människors liv och hälsa. Det är så uppenbart att här måste man ligga i framkant, man kan inte bara låtsas att saker kommer att lösa sig.

”Då vacklar hela vårt samhälle”

Och Désirée Pethrus är inte ensam om att vilja reda ut vad som hänt.

Liberalernas talesperson Lina Nordqvist skriver till SVT att hon inte är rätt person att avgöra vilket skyddsmaterial som skyddar. ”Jag kan dock säga att jag förväntar mig total transparens gentemot medborgarna i hela denna soppa. Det är reglerat i lag att svenska myndigheter ska vara sakliga och opartiska. Om förtroendet för våra myndigheter rubbas, då vacklar hela vårt samhälle.”

Både Anders W Johansson (C) och Kristina Nilsson (S) skriver i kommentarer till SVT att de vill utreda samhällets misslyckande med skyddet av de äldre.

Redan efter SVT:s första avslöjande reagerade Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet på hur kommunernas organisation SKR agerat.

– Sänkte de kraven för att man inte ville tappa ansiktet för att man inte var förberedd? frågade Henrik Vinge (SD).

V och SD har begärt en särskild riksdagsdebatt om åtgärder för att hindra smittspridning inom äldreomsorgen. Den kommer att hållas om en vecka, på fredag den 29 maj. Där representeras regeringen av socialminister Lena Hallengren (S), vars medarbetare hölls informerade om SKR:s möte med myndigheterna efter skyddsstoppet på Serafen, och även ville vara med på mötet.

Se SVT:s granskning av munskyddsstriden här.

Enligt de senaste uppgifterna från Socialstyrelsen har 52,6 procent av de personer över 70 som avlidit i covid-19 bott på ett äldreboende. Det handlar om drygt 1 700 personer.

Andelen varierar stort mellan olika kommuner. I Stockholm, som haft flest dödsfall totalt, ligger den nära rikssnittet medan den i Göteborg ligger över 70 procent och i Västerås över 76. I Södertälje däremot är andelen under 30 procent.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.