Flera medarbetare till socialminister Lena Hallengren (S) hade inblick i processen när SKR bad myndigheterna att agera efter Serafen-beslutet. Men Hallengren själv säger sig inte känna till något om processen. Foto: Jessica Gow/TT

Ministerns medarbetare informerades om kritiserade mötet – reagerade inte

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten att fyra myndigheter haft ett möte med arbetsgivarorganisationen SKR om munskydd i äldreomsorgen utan att koppla in facket har lett till kraftig kritik från bland annat LO. Nu visar det sig att en av socialminister Lena Hallengrens närmaste medarbetare blev informerad om mötet – men inte reagerade.

I påskas gjorde fyra myndigheter ett utspel där man tonade ned betydelsen av det beslut där Arbetsmiljöverket krävt både visir och munskydd i all närkontakt med covidpatienter på äldreboendet Serafen i Stockholm.

SVT avslöjade nyligen att kommunernas arbetsgivarorganisation SKR spelat en viktig roll bakom kulisserna i processen som föregick utspelet. Vår granskning har också visat att Arbetsmiljöverket anpassat sin hållning i själva sakfrågan, och bland annat raderat ett expertutlåtande som slog fast att bara visir inte skyddar mot covid.

Nu ansluter sig LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till kritikerna.

– Det är naturligtvis en riktig skandal. Det är väldigt upprörande och förvånansvärt att de gett sig in i diskussionen på det här sättet.

Kontaktades före mötet

Samtidigt visar SVT:s fortsatta granskning att mötet mellan SKR och myndigheterna var känt i regeringskansliet.

Socialminister Lena Hallengrens statssekreterare Maja Fjaestad (S) kontaktades av SKR redan innan mötet skulle hållas. Hon lät en medarbetare ringa tillbaka, och den personen fick även information av SKR efter mötet.

Maja Fjaestad säger att hon förstod att mötet skulle hållas med anledning av skyddsstoppet på Serafen men säger att departementet inte hade någon åsikt om detta.

– Ett skyddsstopp är ett beslut som vi inte är inne i utan det går direkt till Arbetsmiljöverket. Det är inte en politisk fråga utan en myndighetsfråga.

Reagerade inte

Hon informerade själv arbetsmarknadsdepartementet, som även fick information om mötet från Arbetsmiljöverket.

Var det något i informationen om att SKR skulle kalla till sig fyra myndigheter för att prata om de här sakerna som fick dig att reagera?

– Det beskrevs inte för mig som att SKR kallat till ett möte, då hade jag nog reagerat. Det beskrevs som att myndigheterna skulle ha ett möte och SKR skulle vara med på mötet.

Fackliga företrädare har alltså reagerat kraftigt på att fyra myndigheter haft möte med arbetsgivarorganisationen SKR om ett skyddsstopp utan fackets medverkan. Men Maja Fjaestad reagerade inte på det.

– Jag reagerade inte på att mötet skulle hållas, utan jag noterade att fyra myndigheter och kommunernas samarbetsorganisation skulle träffas. Jag noterade den informationen och agerade inte på den informationen på något sätt.

Lena Hallengren säger sig inte känna till mötet.

– Jag har inte någon insyn i processen, och tror det är viktigt att politiken inte avgör vilken skyddsutrustning som ska användas när.

Vet du mer om detta? Kontakta SVT:s granskande reporter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.