Ett försäkringsbolaget som drivit en process mot Kronofogdemyndigheten i Svea hovrätt angående en stulen båt anser att det både är orimligt och omoraliskt att det ser ut på det här viset.
-Det finns ju en risk att den som köpt något på en exekutiv auktion inte får behålla det. Och att få tillbaka pengarna från den person som Kronofogden gjort en utmätning hos är sannolikt inte stor eftersom denne faktiskt blivit föremål för utmätning just för att han eller hon inte har några pengar att betala sina skulder för, säger Leif Björklund på Dina Försäkringar.
-Man måste också ifrågasätta det moraliska i att staten avräknar sina krav, skriver av sina fordringar, genom att sälja stöldgods.
”Sällsynt”
Charlotte Carrborg som är Verksjurist hos Kronofogden säger till SVT att det är mycket sällsynt att stöldgods säljs på Kronofogdens exekutiva auktioner men att det är beklagligt när det sker.
-Men det stämmer att det starkaste beviset för att en person äger egendom är att han eller hon har det i sin besittning även om man inte alltid kan lita på det.
”Har lånat av grannen”
Charlotte Carrborg betonar dock att grundregeln finns för att Kronofogden ska kunna mäta ut egendom som någon som är skyldig pengar har i sin besittning. Detta eftersom det finns en part i andra änden av det här som har rätt att få betalt.
-När Kronofogdemyndigheten kommer för att mäta ut egendom så säger ju väldigt många att ”det här äger inte jag” eller ”jag har lånat det här av min granne” och bedömer vi att det är sannolikt så kan vi avstå från att mäta ut. Egendom ska inte kunna undantas lättvindigt utan det måste visas att man inte äger den.
Men Charlotte Carrborg tycker inte att undersökningsplikten behöver vara skarpare.
-Nej, det tycker jag inte, jag tycker att den är tillräckligt skarp i dag.
Sofia Bering
sofia.bering@svt.se