Trots polisens larm – Kronofogden säljer skottsäkra västar Foto: SVT

Myndighet säljer skottsäkra västar – trots tal om förbud

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har många röster höjts för att förbjuda privatpersoner att använda skyddsvästar, både från politiker och ledande poliser.

Men västarna är lätta att få tag på. Till och med Kronofogden säljer skottsäkra västar på sina auktioner.

Skottlossningarna, ibland med dödlig utgång, har ökat rejält i Sveriges storstadsregioner de senaste åren. Och många unga kriminella män i gängen använder skyddsvästar av rädsla för att bli skjutna. Flera högt uppsatta poliser i bland annat Skåne har de senaste åren yrkat på ett förbud mot att använda västarna, om man inte arbetar som polis, väktare eller militär.

”Sänker tröskeln för våldet”

– Användandet av skyddsvästar sänker tröskeln för användande av skjutvapen. I min hemstad Malmö har vi ungdomar som rör sig med skyddsväst öppet. Och det skapar en väldig otrygghet bland människor, säger Allan Widman (L), som har motionerat om ett förbud mot kevlarvästar i riksdagen.

Även Socialdemokraterna i Malmö har föreslagit ett förbud riktat mot privatpersoner. Branschstandard vid försäljning av västar ska vara att bara sälja till de relevanta yrkesgrupperna mot id-kontroll i butik. Men västarna är lätta att komma över på internet. I dagarna ligger flera västar ute till försäljning på myndigheten Kronofogdens auktionstorg.

”Inga moraliska bedömningar”

– Vi har tyvärr inte möjlighet att lägga in moraliska bedömningar eller lämplighetsbedömningar. Är det lagligt att sälja och vi kan få betalt för det, så har vi en skyldighet att göra det för att betala gäldenärernas skulder, säger Martin Göthman, sektionschef för försäljning av lös egendom på Kronofogden.

Justitieminister Morgan Johansson vill inte kommentera om regeringen stödjer tanken om ett förbud mot skottsäkra västar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.