Kronofogden: Skuldsatta lever med ökad psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av de som lever med skulder hos Kronofogden drabbas av psykisk ohälsa såsom stress, social isolering och nedstämdhet, visar en ny enkätstudie som Kronofogden låtit göra. Myndigheten befarar även en ökad spelrelaterad skuldsättning hos privatpersoner.

– Jakten efter pengar försämrade mitt hälsotillstånd. Det var kaos, säger Nima, tidigare skuldsatt och spelmissbrukare till SVT Nyheter. 

Ett liv med skulder kan ha långtgående konsekvenser inte bara för plånboken. Skulder är en bidragande orsak till sämre livskvalitet, psykisk ohälsa samt ökad risk för ytterligare spelrelaterad skuldsättning, visar Kronofogdens undersökning som utgår från 1 614 enkätsvar från skuldsatta personer. 

– Vi hör ju det här när vi pratar med kunder på telefon och när vi träffar dem i deras hem. De viktigaste insikterna i den här undersökningen är att skulder är så nära kopplat till psykisk ohälsa. Att man kan känna nedstämdhet, sömnproblem, social isolering, säger Amanda Vargensten Westerström vid Kronofogdens förebyggande sektion.

Vid årsskiftet hade 402 205 personer skulder hos Kronofogden. Även om siffran, bortsett från 2019, är den lägsta på 29 år, dras många med skulder under flera års tid. 

Nima: ”Blir som förlamad”

Nima, som egentligen heter någonting annat hade miljontals kronor i skulder under åtta års tid; en tid då han även levde med ett spelmissbruk. 

– Man blir nästan förlamad, man försöker isolera sig. Man är rädd för att andra ska lägga sig i ditt liv. Så länge man inte har förstått att man behöver hjälp då händer ingenting, säger han. 

Spelrelaterade skulder ökar

En större andel anger spel om pengar som en direkt orsak till de ekonomiska svårigheterna, jämfört med tidigare undersökningar.

– Det börjar mer och mer dyka upp i samtal med kunder. Det framkommer att skulderna är kopplade till spel, säger Amanda Vargensten Westerström vid Kronofogden.

Nima berättar att spelandets mekanism är förrädisk. Till en början går det bra, sen går det mestadels utför. 

– När man börjar spela då vinner man men sen kommer kraschen och man förlorar hela tiden. För att kunna ersätta de förlusterna som man har orsakat via spelandet, då behövs det att man skaffar pengar. Då vänder man sig till nära och kära. När du förlorat de pengarna vänder man sig till alla de här låneföretagen som finns, säger Nima.

Om studien

Undersökningen är genomförd av företaget Indikator på uppdrag av Kronofogden. Myndigheten skickade ut en enkät till ett slumpmässigt urval på 10 000 personer med skulder.  Totalt svarade 1 614 personer. Som ett komplement till enkäten intervjuades även elva personer med spelrelaterade skulder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.