Kronofogden vill lätta på anmärkningsregler

Uppdaterad
Publicerad

Reglerna för hur man blir av med en betalningsanmärkning borde bli mer generösa. Det föreslår Kronofogdemyndigheten.

-Självklart ska det synas att man inte har haft möjlighet att göra rätt för sig, att man ska få en anmärkning. Men när en del betalt, då ska anmärkningen försvinna. Då har man gjort rätt för sig och ska kunna fortsätta att agera fritt på kreditmarknaden, säger Janne Åkerlund vid Kronofogden i Stockholm.

-I dag fungerar betalningsanmärkningarna som en fotboja, som låser människor från att agera fritt på kreditmarknaden.

Som reglerna är i dag ligger betalningsanmärkningen kvar i tre år, även om skulden blir betald och det är just det som är orimligt, tycker Kronofogden som anser att fokus vid kreditprövningar borde ligga mer på dagens betalningsförmåga än gårdagens synder.

-I dag så tittar man många gånger på om någon har en betalningsanmärkning när man ska göra affärer. Jag är mer intresserad av att titta på vad du har för ekonomi i dag, vad du kommer att ha för ekonomi i morgon och vad du har för betalningsförmåga. Det ser du inte om det finns fyra, fem stycken betalningsanmärkningar som gällde små belopp, säger Åkerlund.

Kreditgivarna emot

I mars kommer regeringen med en proposition om hur dagens regler ska förändras. Och medan Kronofogden vill att medborgarna lättare ska kunna bli av med betalningsanmärkningar, så resonerar bankorganisationer och kreditupplysningsföretag på ett helt annat sätt.

-Vi vet att förekomsten av betalningsanmärkningar är viktig när man bedömer den framtida betalningsförmågan. Vi vet att 60 procent av dem som haft en betalningsanmärkning som privatperson kommer att få ytterligare en inom tolv månader. Det är viktig information för kreditgivaren att känna till, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.

Niklas Forsberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.