Johan Krantz, analytiker på Kronofogden, th. Foto: TT/ Kronofogden

Det här ska du tänka på när du handlar på nätet

Publicerad

Svenskarna e-shoppar som aldrig förr och omsättningen fortsätter att öka. Men samtidigt ökar också antalet näthandlare som får betalningskrav ifrån Kronofogden. Så vad ska man tänka på för att inte hamna där? Johan Krantz, analytiker på Kronofogden, ger några av sina bästa råd.

Vad ska man tänka på när man handlar på nätet?

– Det viktigaste är att se till så man har råd med det man handlar. Köper man på faktura måste man också veta att man kommer ha pengar längre fram. Faktura är ju att man egentligen handlar på kredit. 

Vilket betalningssätt är bäst?

– Det absolut bästa är givetvis att betala direkt. Vid fakturaköp finns alltid en risk att något händer som gör att man inte kan betala när fakturan väl kommer, till exempel att man förlorar sitt jobb.

Vad ska man tänka på om man ändå väljer att köpa på faktura?

– Dels, som jag sa, att man vet att man kommer ha pengar en tid framöver men man bör också undvika avbetalning. Avbetalning innebär ofta fördyrning eftersom det tillkommer avikostnader etcetera. Gör man flera köp kan den summan till slut bli rätt stor.

Vad ska man göra om man får påminnelse men faktiskt inte kan betala?

– Om man inte kan betala ska man ta kontakt med den som man är skyldig pengar och tala om att man har problem. Den fordrande vill bara ha betalt och kan kanske gå med på en avbetalningsplan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer