Foto: Foto: Rikard Collsiöö. Reporter: Sara Bull.

Kronprinsessan om sin roll: ”Begränsar men ger också möjligheter”

Uppdaterad
Publicerad

Så har ännu ett år gått för kungfamiljen. Och det är en kronprinsessa med många tankar om ålder och sin roll i livet som SVT möter.

Som traditionen bjuder har SVT följt kungafamiljen i fest och vardag, hemma och på resor, under 2017. Kronprinsessan Victoria firade 40 år i två dygn, först i Stockholm och sedan på Öland. I programmet får kronprinsessan frågan om hon någonsin känt sig fångad av sin roll i livet.

– Vad ska jag säga...? Det är klart att det sätter vissa begränsningar på livet. Det gör det ju. Men det öppnar upp för enorma möjligheter också.

Hör kronprinsessan berätta mer om sina tankar om livet i klippet ovan.

Hovdamen är den osynliga kraften

I programmet får vi också följa med på statsbesök till Indonesien, se när kungen inviger en fjällstuga i Abisko i Lappland och vara med drottningen på jobbet. Hon berättar öppenhjärtigt om sin första tid och när hon fick en hovdam år 1976.

– Det kändes svårt i början. En hovdam till en så ung person? Men jag behövde någon. Hovdamen är den osynliga kraften, oljan i maskineriet, berättar drottning Silvia.

Drottningen berättar också att hennes första hovdamer var sjuksköterskor.

– Sjuksköterskor kan tala med alla och är vana att ta hand om människor. Därför valde jag sjuksköterskor.

Estelle lär om livet i Östersjön

Kronprinsessan Victoria tar också med sig prinsessan Estelle ut i skärgården, för att lära henne om miljövård och om livet i Östersjön.

Dessutom berättar prinsessan Madeleine om livet i London, prins Daniel håller tal för halva Sveriges skolsköterskekår och prins Carl Philip talar öppenhjärtigt om hur han hanterar sin dyslexi.

Fakta

Programmet Året med kungafamiljen 2017 sänds i SVT1 på nyårsdagen kl. 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.