Kungen uppmärksammar årets största nyhetshändelser i sitt jultal. Foto: SVT

Medmänsklighet i fokus i kungens jultal

Uppdaterad
Publicerad

Kung Carl Gustaf inledde sitt jultal med att understryka människans förmåga att ”göra gott”. En stor del av talet ägnade kungen åt att tala om terrorattacken i Stockholm och dess offer.

– Till deras familjer och närstående vill jag och min familj rikta vårt varmaste deltagande denna svåra första jul, säger kungen.

Kungens jultal berörde många av det gångna årets nyhetshändelser. Ett av dem var terrorattacken i Stockholm, där han riktade sitt medlidande till terrorns offer och offrens anhöriga.

– Året 2017 kommer ofrånkomligen att förknippas med terrorattacken i Stockholm i april. Fem personer miste livet. Till deras familjer och närstående vill jag och min familj rikta vårt varmaste deltagande denna svåra första jul.

Förutom terrorattacken i Stockholm, lyfte kungen metoo-fenomenet i sitt jultal och anspelade på höstens ”oacceptabla kränkningar”.

– Det här året har också inneburit början på ett viktigt samtal oss alla emellan. Hur behandlar vi varandra med respekt? Hur visar vi varandra hänsyn? Hur stärker vi ansvarstagande och civilkurage? Det är frågor som alltid varit viktiga. Men som blivit särskilt aktuella efter höstens många vittnesmål om oacceptabla kränkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.