Expertmyndigheten om fallet: ”Ytterst ovanligt”

Publicerad

När KTH:s rektor genom ett snabbspår befordrade en nära medarbetare till professor, reagerade KTH:s alla fem skolkollegier. Några valde att även anmäla händelsen till UKÄ – Sveriges tillsynsmyndighet för universitet och högskolor – som nu utreder fallet.

– Det här är första gången vi får in en anmälan som gäller en kallelse, säger Christian Sjöstrand, chefsjurist på UKÄ.

En så kallad ”kallelse” ska användas mycket restriktivt och bara när personen är av särskild betydelse för verksamheten.

– Vi ser på det mycket allvarligt och ska utreda om det har gjorts fel i det här fallet.

Styrelsen startar extern utredning

Styrelsen som initialt bekräftat sitt förtroende för de två kritiserade skolcheferna, beslutade efter uppmaning från UKÄ att ta in en extern utredare.

– I utredningen ingår bland annat att titta på rektorsbeslut om att kalla en skolchef till professor och granska tidigare liknande ärenden, säger Pia Sandvik, KTH:s styrelseordförande.

Styrelsen nekar dock till att utredningen även ska granska om det funnits en jävsituation.

Så utses professorer

Anställning som professor är den främsta anställningen som lärare.

Regeringen meddelar föreskrifter om de behörighetskrav och bedömningsgrunder som ska gälla vid anställning av professorer och lektorer.

I KTH:s prövning av ansökan ingår att anställningsnämnden uppdrar skolchef och prefekt (eller avdelningschef) att utarbeta ett utlåtande som klargör om befordran är önskvärd för skolan med hänsyn till följande kriterier:

  • Bedömning av på vilket sätt befordran av lektorn till professor svarar mot verksamhetens långsiktiga behov och är av betydelse för KTH.
  • Sökandes förmåga att leda utbildnings- och forskningsverksamhet.
  • Sökandes förmåga att samverka med det omgivande samhället och informera om forskning och utvecklingsarbete.
  • Sökandes skicklighet i att leda och utveckla personal samt den sökandes förmåga till samarbete.

Källa: Sveriges Riksdag, KTH

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.