• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Massor av slipsar Foto: TT

KTH:s slips-forskare: Så här många slipsknutar går att knyta

Uppdaterad
Publicerad

Student-tider innebär vanligtvis ganska mycket slipsknytade. De flesta kan bara en eller två olika knutar (eller ingen), men forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan har nu försökt bevisa exakt hur många knutar som överhuvudtaget är möjligt att knyta.

Forskarna vid KTH har baserat sin slips-forskning på redan existerande slips-forskning som gjorts vid universitetet i Cambridge. I Cambridge har man försökt att skapa ett matematiskt språk för alla de manövrar som krävs för att knyta en slips. Med utgångspunkt i detta matematiska språk hade slips-forskarna på Cambridge kommit fram till att det bara fanns 85 möjligt knutar.

Cambridges slips-forskare och KTH:s slips-forskares banbrytande slips-forskning

Men deras beräkningar hade begränsningar, och efter att ha förädlat Cambridges slips-matematik så har KTH levererat en betydligt högre siffra.

Enligt dem så finns det smått otroliga 266.682 slipsknutar som är möjliga att knyta, enligt VG.

Kanske dags att börja träna, om man ska se fin ut i tid till sommarens studentfester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer