Foto: TT

KU vill utreda Riksrevisionen

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens konstitutionsutskott (KU) föreslår att en parlamentarisk utredning tillsätts för att se över Riksrevisionen. KU kan tänka sig att riksdagens styrning av myndigheten skärps och reglerna för entlediganden ändras.

Förslaget kommer efter den turbulens som uppstått på Riksrevisionen efter Dagens Nyheters avslöjanden i somras om misstänkt jäv på myndigheten. Samtliga tre riksrevisorer har avgått, och KU väntas före årsskiftet föreslå nya revisorer.

KU föreslår att den parlamentariska utredningen tillsätts redan i december och får ett år på sig att se över myndigheten. I en parlamentarisk utredning ingår ledamöter från de olika partierna.

Kritik mot Riksrevisionen

Se över styrning

Utskottet vill bland annat att utredningen ser över ordningen med tre revisorer, varav en i dag har administrativt ansvar. Även hur länge revisorerna ska sitta och möjligheterna till omval ska utredas.

Särskilt intressant är att KU vill se över styrningen av Riksrevisionen. Den är i dag en självständig myndighet (under riksdagen), som alla svenska myndigheter, och avgör själv vad och hur saker ska granskas. Detta vill inte KU ändra på, men utskottet vill utreda vad denna självständighet innebär och om det finns behov av att tydliggöra begränsningarna av självständigheten.

Granska jävsregler

Utskottet kan även tänka sig att en särskild nämnd bildas för att öka riksdagens insyn och uppföljning av myndighetens verksamhet. I dag är riksdagens ansvar fördelat på KU, finansutskottet och Riksrevisionens parlamentariska råd. Ett alternativ till detta kan vara att en särskild nämnd övertar detta delade ansvar.

Andra frågor utskottet vill utreda är om det ska införas en särskild karenstid för personer som varit riksrevisorer och hur entledigandet av revisorer ska ske. Även jävsreglerna för revisorerna ska se över.

Utskottet är enigt men det formella beslutet om en utredning tas av Riksdagsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Riksrevisionen

Mer i ämnet