Foto: TT

Kulturinstitutioner hjälper flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Sveriges tyngsta kulturinstitutioner öppnar nu sina dörrar för flyktingar från Ukraina. I ett unikt projekt har de gått samman för att hjälpa de som flytt från kriget.

Dramaten, Kungliga Operan och Kulturhuset Stadsteatern är några av dem som nu på olika vis påbörjat insatser för att stötta barn och unga från krigets Ukraina.

På Kungliga Dramatiska Teatern kommer de att erbjudas gratis teater och en möjlighet att efteråt diskutera det de fått se. Allt med hjälp av ukrainska tolkar.

– Vi gör teater och vi tror på teater i livets alla olika situationer. Vi kommer att visa en varm föreställning, så förhoppningsvis kan det ge lite tröst och samhörighet, säger Ada Berger, konstnärlig ledare på Unga Dramaten.

En självklarhet att hjälpa till

Bakom initiativet står den ideella organisationen Kulturforum STHLM som samordnat arbetet.

– Jag har själv morföräldrar som flydde från andra världskriget och vet vilka spår det kan sätta. För mig var det en självklarhet att försöka hjälpa till på något sätt, säger Alexander Rosenberg, en av initiativtagarna.

Utöver teater och opera kommer barnen från Ukraina också att erbjudas plats på flera dansskolor.

– Dansen har en helande kraft. För en stund så kan du vara fri från allt trauma och det jobbiga du har bakom dig och i dansen vara fri och lycklig, säger Karin Forslind, verksamhetsansvarig på dansstudion Base 23.

Förhoppningen är nu att initiativet ska växa och sprida sig till fler delar av landet.

– Vi hoppas att fler aktörer runt om i landet vill samverka och göra någonting liknande, säger Alexander Rosenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.