Kung Carl XVI Gustaf talar med anledning av gårdagens terrordåd i centrala Stockholm. Foto: TT

Kungen: ”Vi är alla omskakade av det som hänt”

Uppdaterad
Publicerad

Kung Carl XVI Gustaf höll ett tal med anledning av gårdagens terrordåd i centrala Stockholm. – Mina och kungafamiljens tankar går till offren för detta avskyvärda dåd, säger kungen.

När lastbilen körde rakt in i en folkmassa på Drottninggatan befann kungen sig i Brasilien, och när han fick reda på vad som hänt i Sverige återvände han direkt.

”Mina tankar går till offren”

I dag höll han tal där han hedrade offren för attacken, och hyllade polisen, sjukvården och räddningstjänsten.

– Först och främst vill jag framföra att mina och kungafamiljens tankar går till offren för detta avskyvärda dåd. Medmänniskor som skadats och bragts om livet. Vi tänker också på deras familjer och vänner. Vi känner med dem i deras sorg och oro, säger kungen och fortsätter:

– Polis, sjukvård och räddningstjänst har gjort ett fantastiskt bra arbete för att minimera skadeverkningarna. Nu är det viktigt att de får arbeta vidare i lugn och ro.

LÄS MER: Detta vet vi om terrordådet i Stockholm

”Hoppfullt att se omtanke”

Kungen hyllade även det svenska folket, som han säger samlade sig och visade omtanke om varandra, vilket han säger ger honom tröst.

– Vi är alla omskakade av det som hänt. Det är samtidigt hoppfullt att se den omtanke som människor visar varandra. Och det visar på den här kraften i vårt samhälle. Alla vi som vill hjälpa är många, många fler än de som vill oss ont. Den vetskapen ger mig tröst och tillförsikt.

TV: Här flyr människor i panik undan lastbilen

”Sverige skall fortsätta vara tryggt och fredligt”

Avslutningsvis sade kungen att trots detta våldsdåd – som ”tyvärr” inte är något nytt för Sverige – kommer Sverige alltid vara ett tryggt och fredligt land.

– Vi har tyvärr upplevt flera våldsdåd tidigare och vi klarade det då och det ska vi göra nu också. Sverige är, har länge varit och skall fortsätta att vara ett tryggt o fredligt land. Tack.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet